Снимка: БГНЕС

Вокалистът на Pink Floyd Роджър Уотърс отговори топло на поканата да се премести в Русия.

На 18 декември той се появи в предаването "60 минути" - социално-политическо токшоу по Русия-1. Негов водещ е Олга Скабеева. Журналистката е най-известният пропагандист на руската държавна медия и е получила прозвището "Желязната кукла на телевизията на Путин" заради критиките си към руската опозиция.

По време на разговора им Скабеева каза на Уотърс, че Русия ще "ви приветства с отворени обятия", ако той реши да се премести в страната. Музикантът използва своята реч пред ООН, за да повтори противоречивото си твърдение, че нахлуването на Русия в Украйна е било "провокирано".

Продължаващата война между Русия и Украйна наближава двугодишната граница. Президентът Владимир Путин започна своята "специална военна операция" през февруари 2022 г. и въпреки че Русия завзе значителна част от украинската територия, тя не успя да постигне целите си. Контраофанзивата на Украйна от лятото насам изглежда е спряла с настъпването на суровата зима и много експерти очакват безизходицата да продължи.

Преди Уотърс беше наричан "апологет на Путин" и беше поканен от Русия да говори пред Съвета за сигурност на ООН след интервю за германски вестник, в което той похвали лидерството на Путин. По време на обръщението си той осъди "незаконната" инвазия на Русия, но също така обвини "провокаторите" на Запад, че са отговорни.

Клип от предаването масово се разпространява в Twitter. Той първо бе публикуван от журналиста на BBC Франсис Скар. Гледан е повече от 791 000 пъти.

"Роджър Уотърс току-що се появи по най-добрия национален държавен телевизионен канал на Русия и проведе приятелски разговор с Олга Скабеева, водещ пропагандист на Кремъл, който искрено приветства нахлуването в Украйна откакто Путин го обяви миналата година", написа Скар.

По време на участието на Уотърс в шоуто, Скабеева попита дали той някога е мислил да се премести в Русия.

"Г-н Уотърс, спомняте ли си, че говорихте по време на Съвета на секретарите на ООН и след вашите думи там украинският посланик в Австрия ви нарече жесток, безсърдечен, заблуден, кремълски, пропутински човек и ви посъветва да се преместите в Русия. Мислили ли сте някога за такова възможност за себе си? Да се преместите в Русия. Ще ви посрещнем с отворени обятия тук", каза тя.

Уотърс отговори: "Е, това е много мила покана и приемам поканата ви много по-сериозно от този идиот в Австрия – не мога да си спомня как се казва – и честно казано, не ми пукаше, но все пак благодаря много за поканата, ще ви уведомя."

Украинският посланик, за когото говорят, е Александър Щерба. Той е е украински дипломат, работил като посланик на Украйна в Австрия от 2014 до 2021 г.

На 7 август 2022 г. — което всъщност беше преди появата на Уотърс в ООН — той публикува в X: "Хей @rogerwaters, първо казваш, че няма да има война, защото Путин е твърде добър. След това има война – и ти казваш добре, това е война с основателна причина. Защо вече не се преместиш в Русия, безсърдечен, безмилостен, изгубен, малък човек?"

Въпреки че Скабеева може да одобри изявленията на певеца и текстописец, не всички подкрепят Уотърс и неговата позиция спрямо Русия.

Текстописецът на Pink Floyd Поли Самсън нарече Уотърс "апологет на Путин" и антисемит, публикувайки изявление в X на 6 февруари.

"За съжаление, @rogerwaters, вие сте антисемит до гнилата си сърцевина. Също така апологет на Путин и лъжлив, крадлив, лицемерен, избягващ данъци женомразец, болен от завист, маниак на величието. Стига с вашите глупости“, написа тя .

Нейният съпруг и колега от Pink Floyd Дейвид Гилмор я ретуитна и добави: "Всяка дума е очевидно вярна".

Уотърс отговори на Самсън със собствено изявление в X. То гласи: "Роджър Уотърс е наясно с подпалващите и крайно неточни коментари, направени за него в Twitter от Поли Самсън, които той напълно опровергава. В момента той получава съвети относно позицията си ."

Това не е единственият път, когато твърдения за антисемитизъм са отправяни срещу Уотърс.

Преди това той се сблъска с обвинения, че представление през май в Берлин е антисемитско, след като облече черно кожено палто в нацистки стил с червена лента на ръката, върху която имаше два кръстосани чука, а не свастика.

Въпреки това Уотърс публикува позиция на уебсайта си, в която настоява, че изпълнението е "съвсем ясно изявление в опозиция срещу фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките им форми".

Кампанията срещу антисемитизма каза по-рано пред Newsweek, че е събрала доказателства за примери за антисемитски коментари на Уотърс, които бяха представени в документалния филм "Тъмната страна на Роджър Уотърс".

"Роджър Уотърс многократно е използвал огромната си платформа, за да атакува евреите, но винаги твърди, че не е антисемит. Вярвахме, че има още доказателства за обратното и публикуването на "Тъмната страна на Роджър Уотърс" сега поставя доказателствата в ръцете на обществеността", каза Гидиън Фалтър, главен изпълнителен директор на CAA, пред Newsweek през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase