Снимка: БГНЕС

Руски войник твърди, че му е казано да изгори личните вещи на мъртвите си другари.

Войникът от 394-ти полк, воюващ в Запорожка област, твърди пред руския Telegram канал Caution News, че командирите са му дали раница, пълна с вещи за унищожаване.

"Те поискаха да изгорим документи, телефони, портфейли, карти на ранени и мъртви. Но не можах", каза войникът пред изданието, като говори при условие за анонимност.

Той каза, че вместо това е заровил предметите, принадлежали на ранени и загинали руски войници.

Полкът е съставен от наборници, професионални войници и бивши затворници от Камчатския край от Далечния изток на Русия, пише Caution News.

Войникът каза, че в полка има куфари, пълни с документи на ранени и загинали войници, които стоят там от юли, вместо да бъдат изпратени на роднини.

От началото на войната Москва е обвинявана, че е полагала изключителни усилия, за да скрие от руската общественост истинския мащаб на загубите на войските.

Това включва твърденията на Украйна, че моргите се препълват с непотърсени мъртви руснаци, чиито тела Русия не би изпратила у дома за погребение, за да скрие истинския брой на загиналите.

Според западни оценки Русия е дала повече от 300 000 жертви в Украйна.

Войникът говори за други злоупотреби в неговия полк, включително една ситуация, в която друг войник е бил хвърлен в "дупка" за лошо поведение.

Втори войник от полка каза, че командирът взимал подкупи от 100 000 рубли, или около 1000 долара, за да пренасочи хората далеч от боевете на фронтовата линия, пишат от Insider.

Войниците също твърдят, че ръководството им отнема значките и документите, преди да ги изпрати на щурмови мисии и няма да организира евакуацията на ранени и убити.

Военните заявиха, че искат Министерството на отбраната да провери законността на действията на командването на 5-а армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase