Снимка: БГНЕС

Руските власти продадоха на търг апартамент в Крим, който някога е принадлежал на украинския президент Володимир Зеленски.

Според информация на руското държавно издание РИА Новости, Министерството на собствеността и поземлените отношения на Крим е съобщило, че апартаментът в село Ливадия край Черно море е бил продаден на търг за 44,3 милиона рубли, или 478 634 долара. От пресслужбата на ведомството съобщиха за изданието, че в търга, проведен в понеделник, са участвали двама души. Имотът, чиято обща площ е около 1286 квадратни фута, първоначално е продаден за 24,6 милиона рубли, или 265 787 долара.

Владимир Константинов, председател на парламента на Крим, каза, че средствата от апартамента, който е регистриран на името на Олена Зеленска, съпругата на украинския президент, ще отидат за войната на Русия срещу Украйна, както и за "развитието" на Крим.

През май назначеният от Кремъл лидер на Крим Сергей Аксьонов каза, че територията ще започне национализацията на няколко имота, принадлежащи на украински общественици, включително апартамента на Зеленски, съобщи The Telegraph. Имотът е закупен от Зеленски през 2013 г., но украинският лидер, който беше един от най-популярните комици в страната по онова време, така и не успя да живее в тристайния апартамент заради ремонт. Русия в крайна сметка анексира Кримския полуостров през февруари 2014 г.

"Враговете на Русия няма да правят пари в руския Крим", каза Аксьонов през май.

През септември Константинов каза, че апартаментът на Зеленски ще бъде предложен на новия собственик като възможност за организиране на "музей на борбата срещу нацизма", съобщи Радио Свободна Европа. Русия многократно е оправдавала нахлуването си в Украйна като начин да освободи украинците от така наречения широко разпространен "нацизъм". Зеленски е евреин.

Украинският президент заяви, че войната в неговата страна, която наскоро навлезе в своя 21-ви месец, няма да приключи, докато Крим не бъде върнат под контрола на Киев. От началото на контранастъплението в началото на юни Черноморският полуостров е бомбардиран от украински атаки и експлозии с дронове.

След месеци на нарастващи печалби обаче някои се притесняват, че Украйна няма време да си върне контролираната от Русия територия в южните и източните части на страната си, тъй като зимата започва да се установява. Майор Виктор Трегубов, украински боец, който в момента служи във въоръжените сили на Киев в района на Източен Донецк, каза по-рано пред Newsweek, че войната се е превърнала в "оцеляване на най-силните, тези, които могат да се адаптират към новите условия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase