Снимка БГНЕС, архив

Вивек Рамасвами, кандидат за президент на Републиканската партия, се присъедини към бившия президент Доналд Тръмп, който смята, че с руския президент Владимир Путин могат да бъдат сключени коректни сделки.

Това е позиция, която през декември миналата година зае и френският президент Еманюел Макрон, който изтъкна перспективата да договори с Путин гаранции за сигурността на Русия в рамките на нова архитектура за сигурност в Европа.

Опитайте се да кажете на Евгений Пригожин, че Кремъл държи на думата си в сделките. Преди два месеца, след опита за преврат на Пригожин, руските служби за сигурност заявиха, че няма да повдигат обвинения, а Пригожин беше подведен, че е получил гаранции за сигурност. Истинската присъда на Путин беше поднесена като експлозия в частен самолет на височина 28 000 фута.

Всеки украинец може да ви каже, че уверенията на Русия, че няма да нахлуе в страната, не струват нищо. Москва трябваше да уважава украинския суверенитет и да предостави на Киев гаранции за сигурност съгласно условията на Будапещенския меморандум от 1994 г., по силата на който Украйна предаде ядрения си арсенал, но Путин не си даде труда да спазва това международно споразумение.

Пригожин със сигурност не е направил нищо добро за Украйна - изпратил е своите наемници в атаки „на месо" в битката при Бахмут. Убийството му обаче може да даде отрезвяващ, предупредителен урок за политиците по света, които лекомислено смятат, че на Путин може да се вярва и да се сключват сделки с него.

"Няма как някой да постигне споразумение със сериен лъжец като Путин и да очаква то да бъде спазено. Уставът на ООН, руско-украинският договор за приятелство, Минските споразумения, Черноморската инициатива за зърно - колко още договори трябва да наруши Путин, преди всички да разберат, че разговорите с него са безсмислени?", заяви пред „Политико“ министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Наскоро Рамасвами обясни пред Си Ен Ен, че ще замрази сегашните линии на контрол и ще поеме ангажимент, че НАТО няма да приеме Украйна. Той каза, че САЩ дори могат да накарат Украйна да направи отстъпки, тъй като "плащат сметките". В замяна на това той просто би поискал от Путин да се оттегли от военния съюз с Китай.

И той би се доверил на Путин за всичко това?

"Независимо дали има работа със собствения си командир, който е военнопрестъпник, или с външна сила, руският президент ще използва всички необходими средства, за да постигне целите си. Само солидно руско военно поражение в Украйна може да доведе до справедлив и траен мир", твърди Кулеба. "Онези, които твърдят, че Украйна трябва да се съгласи на бързо прекратяване на огъня, отстъпване на територия или замразяване на конфликта, не искат край на войната. Те призовават Украйна да умре. Това е пътят към по-голяма война, след като на Путин му бъде дадена почивка".

Нарушена сделка

Сделката за черноморското зърно - инициатива за износ на огромните запаси от пшеница на Украйна, особено за по-бедните страни - е друг пример.

Тя е подписана през юли 2022 г. с посредничеството на ООН и Турция.

В продължение на една година Украйна спечели възможността да транспортира зърното си към света и да стабилизира цените на храните, но Русия продължаваше да твърди, че сделката за зърно трябва да включва повече привилегии за Кремъл и постоянно се оплакваше от неефективността на инициативата, докато не се оттегли през юли 2023 г.

Оттогава Кремъл обстрелва украински пристанища и зърнени терминали, унищожавайки храни, предназначени за развиващите се страни.

"Това е ясна демонстрация, че да преговаряш за каквото и да било с Путин е все едно да искаш от сериен изнасилвач да обещае, че няма да го направи отново. Това не работи и Пригожин е доказателство за това", заяви украинският политолог Николай Давидюк пред "Политико".

В публичното пространство Путин твърди, че е готов за мирни преговори и че САЩ, НАТО и Украйна са тези, които настояват за продължаване на войната. На 2 август обаче неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че тези преговори трябва да бъдат съгласно руските условия. На 6 август той заяви, че няма основания за мир и че Русия иска да запази петте украински региона, които незаконно е анексирала, въпреки че не контролира напълно четири от тях.

„За мен опитът за анексиране на част от украинските територии е поредното потвърждение за пълната неадекватност на Кремъл в оценката на политическата и военната ситуация", заяви пред „Политико“ секретарят по държавната сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов.

Украински официални лица предупредиха Кремъл, че решението за анексиране на украинските региони през 2022 г. ще унищожи възможността за прекратяване на войната на масата за преговори. Но Кремъл все пак го направи.

"Преговорите и отстъпките пред Путин ще бъдат геостратегическо фиаско за Запада и ще поставят началото на обратното броене до началото на антидемократичната контрареволюция и настъплението на автокрациите по целия фронт от Латинска Америка до Китай", каза Данилов.

Източник БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase