Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не се вижда често объркан и напълно дезориентиран, но 24 юни разкри слабостта на руския лидер, когато лидерът на Вагнер реши да се разбунтува срещу своя спонсор.

Въпреки че намеренията на Евгений Пригожин може да не са били да разобличи Кремъл, неговият бунт показа, че Путин се поддава на силата.

Несравнимата сила на Русия е илюзия, изтъкана дълго от Путин. Имаше за цел да държи Запада далеч от самопровъзгласилата се сфера на влияние на Русия. Тази илюзия направи света глух за предупрежденията на Украйна за руска агресия, дори когато Крим беше превзет през 2014 г. Едва на 24 февруари 2022 г. светът се събуди.

Този ден промени много, включително отношението на света към Русия. Украйна се превърна в крепост на източноевропейския фланг на НАТО. Киев се радва на солидарност и подкрепа от международната общност в продължаващата си борба за възстановяване на териториалната цялост и осигуряване на свободно, проспериращо и независимо бъдеще. Европейският съюз прие Украйна като кандидат за членство.

Но какво да кажем за НАТО?

Лидерите на НАТО скоро ще се съберат във Вилнюс, Литва, за среща на върха, за да обсъдят проблемите със сигурността в Европа и света. В дневния ред е и присъединяването на Украйна към алианса. Тези проблеми са взаимозависими.

Сигурността в Европа и света като цяло зависи от победата на Украйна срещу Русия.

Членството на Украйна в НАТО е необходимо както за страната ни, така и за Европа. Една силна и калена в битки Украйна, с въоръжени сили, които напълно отговарят на изискванията за членство в НАТО, ще бъде от голяма полза за алианса и ще бъде щит за евентуална бъдеща агресия от страна на Москва.

Въпреки всички заплахи на Путин, нахлуването в Украйна показва, че Кремъл би се поколебал да атакува Киев, ако беше член на мощен съюз. Желанието на Запада да покаже солидарност и единство с Украйна беше погрешно преценено, признават дори самите руски официални лица.

Сред решенията, предлагани на Украйна, е т. нар. израелски модел. Това включва увеличена помощ за оръжия, обучение, някои гаранции за сигурност, но нещо значително по-малко от пълномащабен съюз. Това не е опция.

Географските и теренни условия на Украйна и Израел са различни, а враговете на двете страни са от различни теглови категории. Израелският модел няма да възпре Русия и ще донесе сигурност на Европа. Вместо това може да има обратен ефект. Москва, знаейки, че Украйна е извън НАТО, може да има възпламенен апетит. В случай, че са необходими доказателства, погледнете приятелския, извънблоков статут на Украйна, който не успя да възпре руската агресия през 2014 г. и след това.

Както 2014 г., така и 2022 г. доказват, че срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г., където бяха насърчени амбициите на Украйна да се присъедини към алианса, даде на Европа само илюзия за мир, която беше използвана от Русия и доведе до пълномащабно нахлуване в Украйна.

Пълното членство също е по-добро за алианса, тъй като неформалните гаранции за сигурност са по-скъпи, както политически, така и икономически. Колективната защита е много по-ефективна. Присъединяването на Киев би предизвикало дългосрочни, осезаеми финансови инвестиции. Това също би решило въпроса, вместо да водим една и съща борба всеки изборен цикъл в столиците на НАТО.

Уинстън Чърчил веднъж каза, че винаги можете да разчитате, че американците ще постъпят правилно – след като са изчерпали всяка алтернатива. Всички алтернативи са изпробвани сега. Членството на Украйна в НАТО беше по много заобиколни пътища, което доведе до открита война, вместо да се превърне в безопасно пристанище.

Ако Украйна беше поканена да се присъедини към алианса отдавна, това можеше да бъде напълно избегнато. Путин се поддава на силата. Той разбира само езика на силата. Бунтът на Пригожин, който изненада руския режим, е чудесен пример. Тогава нека да помислим за Финландия и Швеция, които бяха изправени пред заплахи от Москва, когато гласуваха да се присъединят към НАТО. Нито една от тези заплахи не е станала реалност.

Когато Вилнюс приема съюзници от НАТО, те не трябва да губят време за алтернативи и заобиколни решения. Вилнюс 2023 трябва да се поучи от грешките на Букурещ 2008. Нужна е официална покана за НАТО за Киев. Ако вратите на НАТО са отворени, нека Украйна влезе. Не забравяйте, че Украйна е гарант за европейската сигурност, а не получател на такава.

Русия може да се събуди от неоимпериалистическите си мечти, които може да останат след напускането на Путин, само след присъединяването на Украйна към НАТО, и да донесе победа на Свободния свят, както и мир, сигурност и стабилност за години напред. /БГНЕС


Петро Порошенко, петият президент на Украйна, лидер на Партията на европейската солидарност на Украйна - коментар за "Нюзуик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase