Снимка: БГНЕС

Членството на Украйна в НАТО ще има много негативни последици за архитектурата на сигурността на Европа. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че Москва ще отговори твърдо на всяка подобна стъпка.

Изявлението му идва в навечерието на срещата на върха на НАТО в Литва, която има за цел да покаже солидарност с Украйна, без обаче да приема Киев за член на Алианса.

Още по темата
"Знаете абсолютно ясната и последователна позиция на Руската федерация, че членството на Украйна в НАТО ще има много, много негативни последици за архитектурата на сигурността, вече полуразрушената архитектура на сигурността в Европа. И това ще бъде категорична опасност, заплаха към страната ни, което ще изисква от нас достатъчно ясна и твърда реакция", заяви Песков.

Миналата година Русия започна войната си в Украйна - която тя нарича "специална военна операция" - след като поиска, но не получи "гаранции за сигурност" от Запада за това, че на Киев никога няма да бъде дадено правото да се присъедини към НАТО. Съединените щати бяха категорични, че Украйна трябва да бъде свободна да взема подобни решения.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че Киев няма да стане член, докато войната продължава, и че срещата на върха във Вилнюс няма да отправи официална покана към страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase