Снимка: БГНЕС

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс посочи в събота, че въоръженият бунт на лидера на наемниците Евгений Пригожин и на неговата частна военна групировка "Вагнер" е показал разяждащия ефект върху Русия от войната на президента Владимир Путин в Украйна, съобщава Ройтерс.

"Поразително е, че Пригожин предшества действията си с остро обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и за воденето на войната от руското военно ръководство", посочи Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва, в лекция пред британската фондация "Дичли" в Оксфордшир, Англия.

"Въздействието на тези думи и тези действия ще се прояви известно време – ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим", каза той.

Бърнс определи бунта като "въоръжено предизвикателство към руската държава", но каза, че това е "вътрешна руска работа, в която Съединените щати не са имали и няма да имат участие".

Директорът на ЦРУ също така посочи, че недоволството на Русия от войната в Украйна е уникална възможност за вербуване на шпиони и че неговата агенция няма да я остави да отиде нахалост, съобщава БНР.

"Недоволството от войната ще продължи да разяжда руското ръководство под постоянната диета на държавната пропаганда и практикуваните репресии“, каза Бърнс и добави:

"Това недоволство създава уникална възможност за нас в ЦРУ, тъй като в основата ни е човешка разузнавателна служба. Ние няма да я оставим да бъде пропиляна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase