Снимка: архив, БГНЕС

Бившият главен стратег на руския президент Владимир Путин призова да бъде сложен край на наемническите групи в Русия след бунта на основаната от Евгений Пригожин наемническа група "Вагнер" и предупреди, че те пречат на военното командване, предаде Ройтерс.

Още по темата
Владислав Сурков, придобил известност с прозвището "кукловода на Кремъл", заяви, че "частните военни компании" са идея, внесена от САЩ и създадена за водене на прокси войни. "Как може едно военно подразделение да бъде частно според нашите разбирания? Това напълно противоречи на руската политическа, управленска и военна култура", заяви Сурков в интервю, публикувано от неговия сътрудник Алексей Чеснаков.

По думите на Сурков има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона", като в същото време те внасят разделение в командването на въоръжените сили, докато Русия провежда по думите на Кремъл "специална военна операция" (СВО) в Украйна.

"За какво ни трябват те днес, когато открито участваме в битката за Украйна? Това не е прокси война, това е СВО", посочи Сурков. "Армията трябва да бъде подсилена не само с оръжия, но и с единство в командването", добави той.

Като първи заместник-ръководител на администрацията на Кремъл от 1999 г. до 2011 г., Сурков помогна на Путин да изгради своята контролирана изкъсо политическа система. След това той работи в правителството и по-късно се завърна в Кремъл като съветник на Путин. Сурков напусна Кремъл през 2020 година.

Според Сурков Пригожин "е олигарх" и той описа криминалното минало на наемника в Санкт Петербург. През 1981 г. 20-годишният Пригожин е осъден на 13 години затвор за грабеж и нападение, след като задушил жена, докато тя загубила съзнание, става ясно от съдебни документи. "Това е всичко, което трябва да знаете за Пригожин", заяви Сурков.

От своя страна лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Леонид Слуцки написа в канала си в Телеграм, че ЛДПР
продължва да настоява за създаване на професионална армия от не по-малко 7 милиона войници, предаде ТАСС.

"Избегнахме голямо кръвопролитие. Но ЛДПР продължава да настоява: за гарантиране на сигурността ни е необходима професионална армия от не по-малко от 7 милиона военнослужещи и граждански персонал", се посочва в съобщението.

Слуцки отбеляза, че "никакви частни военни компании (ЧВК) и техни аналози не са необходими на страната" и че "в действащата армия има проблеми, но решението не са ЧВК".

Слуцки добави също, че амнистията не трябва да се разпростира върху онези, "които са убили пилоти, които по същество са техни бойни другари" и "тези хора трябва да бъдат изправени пред съд и да понесат най-сурово наказание".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase