Снимка: БГНЕС

Русия изглежда иска да поеме директен контрол над "Вагнер" след месеци на вътрешни борби между служители на отбраната и частната военна група.

Заместник-министърът на отбраната Николай Панков каза в събота, че "доброволческите формирования" ще бъдат помолени да подписват договори директно с Министерството на отбраната.

Смята се, че неясно формулираното изявление е насочено към групата.

Но в яростно изявление в неделя шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че неговите сили ще бойкотират договорите. Частната военна група изигра важна роля във войната в Украйна, воювайки на страната на руските сили.

Но Пригожин, за когото се твърди, че има собствени политически амбиции, е въвлечен в публичен спор с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на армията Валери Герасимов от месеци.

Той многократно е обвинявал двамата в некомпетентност и в умишлено бойкотиране на снабдяванете на частите на "Вагнер", които се бият в Украйна, с боеприпаси.

"Вагнер" няма да подписва никакви договори с Шойгу", каза Пригожин в отговор на искане за коментар относно съобщението на министерството на отбраната. "Шойгу не може правилно да управлява военна формация."

Той настоя, че групата му е добре интегрирана с руската армия, но каза, че нейната ефективност ще бъде нарушена, ако трябва да докладва на министъра на отбраната.

Въпреки че съобщението от събота не споменава директно "Вагнер" или други паравоенни групировки, руските медии предполагат, че новите договори са ход за поставяне на Пригожин и неговите сили под контрол.

Но министерството на отбраната каза, че този ход е предназначен да "увеличи ефективността" на руските части, които се бият в Украйна.

"Така ще се даде необходимия правен статут на доброволческите формирования, ще се създадат общи подходи за организацията на комплексната поддръжка и изпълнението на задачите им“, се казва в съобщението на министерството и се уточнява, че договорите трябва да бъдат подписани до 1 юли.

Дългогото напрежение между групата "Вагнер" и армията заплашва да кипне през последните седмици.

Миналата седмица групата отвлече старши командир на фронтовата армия, подполковник Роман Веневитин, след като го обвини, че е открил огън по автомобил "Вагнер" близо до Бахмут.

По-късно подполковник Веневитин беше освободен и във видео, споделено от руски военни блогъри, той обвини групата, че подклажда "анархия" по фронтовете на Русия чрез кражба на оръжия, принуждавайки мобилизирани войници да подписват договори с групата и се опитва да изнудва оръжия от министерството на отбраната .

Пригожин нарече коментарите, които изглежда са прочетени от сценарий, "абсолютни глупости".

Той също така предположи, че е готов да разположи войските си на руска земя, като каза в Telegram, че "Вагнер" е готов да се бие срещу бунтовническите сили в района на Белгород.

През декември САЩ изчислиха, че "Вагнер" има около 50 000 войници, които се бият в Украйна.

А групировката наемници все повече се превръща в инструмент на руската държавна власт по света. В момента се смята, че нейните войски са били разположени в Мали, Централноафриканската република, Судан и Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase