Снимка БГНЕС

Великобритания обяви, че ще предостави хуманитарна помощ на стойност 20 милиона долара (18,5 млн. евро) за жертвите на бедствието, последвало разрушаването на язовир „Каховка“ в Херсонска област, съобщи „Киев Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Помощта включва "пакет от спасителни лодки, филтри за вода, водни помпи и др., които да помогнат на служителите на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна да се справят с продължаващите последици от наводненията", се казва в съобщението на правителствения уебсайт на Обединеното кралство.

Според публикацията оборудването се очаква да "започне да пристига" в Украйна в началото на следващата седмица.

Финансирането ще подпомогне хуманитарните организации, които оказват помощ на хората, засегнати от наводненията, както и в районите, "засегнати от бойните действия, и на общностите, които са били разселени".

"Това надгражда съществуващата ни хуманитарна подкрепа в размер на 220 млн. паунда (256 млн. евро), която позволява на партньорите, като Червения кръст на Украйна, да помогнат за евакуацията на цивилни граждани, засегнати от наводненията", се казва в съобщението.

Още по темата

По-рано, на 9 юни, Молдова също обяви, че е решила да предостави на Украйна хуманитарна помощ на стойност около 230 000 долара за "управление на екологичните и хуманитарните последици" след бедствието.

При днешното си посещение в украинската столица Киев, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо също обяви хуманитарна помощ в размер на 7 млн. евро.

Откакто бе освободен от украинските сили през ноември 2022 г., Херсон е подложен на редовен обстрел от руските сили от другата страна на река Днепър.

На 6 юни Русия разруши язовирната стена на хидроелектроцентралата "Каховка" от другата страна на река Днепър, окупирана от руските сили, което предизвика мащабна хуманитарна и екологична катастрофа в Южна Украйна.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase