Снимка: БГНЕС

Само двама руснаци са обвинени във военни престъпления от Международния наказателен съд във връзка с нахлуването в Украйна. Единият е Владимир Путин, а след него се нарежда Мария Лвова-Белова - комисар на руския президент по правата на детето.

В ексклузивно интервю VICE News я пита дали е военнопрестъпник, а тя се усмихва и отговаря:  "Забавно е. Аз съм майка. Това казва всичко. Военен престъпник? За какво говорите?".

След неотдавнашния арест на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович по неоснователни обвинения в шпионаж повечето, ако не всички, американски журналисти напуснаха страната. Така че екипът на VICE е изненадан, но и притеснен, когато получава одобрение за интервю с жената, за която се твърди, че е в основата на някои от най-зловещите престъпления във войната досега.

Заедно с Путин Лвова-Белова е обвинена в масовото отвличане на украински деца. Цели 19 544 според украинските власти. Лвова-Белова е поставена в списък със санкции от САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз.

Лвова-Белова е добре подготвена за интервю. Нейния екип снима журналистите от VICE с мобилни телефони в дните преди срещата им.

По време на разговора тя седи уравновесена и отговаря на въпросите на медията с учтиво поведение. Тезата й е, че няма какво да крие и отрича да е извършила нещо лошо.

"Първо, Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд", казва тя чрез преводач. "Между другото, не разбирам напълно в какво ни обвиняват – нямаше официален документ."

В заповедта за арест на Лвова-Белова от МНС се казва, че тя е обвинена в носене на "индивидуална наказателна отговорност" за "незаконно депортиране и прехвърляне на деца" от окупирани райони на Украйна към Руската федерация. Самата тя признава, че няколко хиляди деца са били доведени в Русия, за да избягат от най-лошия конфликт, който започна, когато Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна миналата година, от области като Мариупол, Херсон, Запорожие и Харков.

Оттам те са били настанени в това, което беше предназначено да бъде краткосрочни летни лагери, простиращи се от окупирания от Русия Крим чак до Източен Сибир. Някои родители в контролираните от Русия райони позволиха на децата си да отидат, страхувайки се за безопасността им у дома. Някои казват, че са били измамени или принудени да се разделят с децата си.

"Ситуацията беше напрегната", казва Лвова-Белова, "Децата не излизаха навън, постоянно бяха в много тежко психологическо състояние… И когато на родителите беше предложено да ги изпратят безплатно на почивка, разбира се, всички се съгласиха с радост."

Но съгласно Женевските конвенции, по които Русия е подписала, деца могат да бъдат депортирани само по хуманитарни причини временно и това трябва да бъде в трета страна - не воюващия агресор.

Откакто фронтовите линии се изместиха, много деца се оказаха заклещени на територия, анексирана от Русия, подложени на проруска пропаганда в лагери и бързо се сдобиха с руски паспорти.

Лвова-Белова категорично отхвърля обвинението за депортиране и промиване на мозъци. "Това са деца от онези региони, които са признали себе си за Русия... Това са рускоезични деца, това са деца и родители, които са изразили желание да станат една голяма Русия."

Но комисарят по правата на децата признава, че 380 деца от това, което тя нарича "нови територии" на Русия, вече са били отглеждани от руски семейства, след като тя поиска от президента Путин да подпише указ миналата година, който рационализира процеса на получаване на руски паспорти от украински деца.

Самата тя отглежда 16-годишно момче, Филип, от Мариупол - мястото на една от най-дългите и кръвопролитни битки на войната досега. Градът беше практически изравнен със земята по време на продължителна бомбардировка миналата година, като стотици хиляди останаха в капан. Руските бомби удариха дори и  родилен дом. Театър, в който се намираха стотици цивилни, включително деца, беше ударен от въздушен удар. Хуманитарните коридори не бяха обезопасени.

"Сърцето ми ме изпрати при него – той беше в групата на Мариупол, която евакуирахме след действителните активни бойни действия – те бяха намерени в мазетата", разказва Лвова-Белова. "Беше група от 31 деца, предимно тийнейджъри… Говорихме с тях и знаете ли, сърцето ми прескочи и разбрах, че това е моето дете."

В държавните медии редовно се появяват новини и видеоклипове, показващи украински деца, които се радват на живота в Русия. На огромна церемония на московския стадион Лужники година след инвазията, разплаканата 13-годишна Аня беше насърчена да прегърне руски войник. "Благодаря ти, чичо Юрий, че спаси мен, сестра ми и стотици хиляди деца в Мариупол."

Според Лвова-Белова "това са обикновени човешки искрени емоции и не може да става дума за никаква пропаганда".

"Ние не използваме децата за политика. Но в Украйна, за съжаление, това се случва... Видях тази пресконференция, на която три от украинските деца бяха интервюирани и разказаха, че са били бити в лагера, не са били хранени, не им е давана вода."

Нейните коментари се позовават на изявления, направени от украински деца, които са се завърнали у дома след продължителни престой в лагери в Русия. Децата твърдяха, че са били бити с пръчки за изразяване на проукраински възгледи. Те твърдяха, че им е отказвана храна и спално бельо.

Комисарят по въпросите на децата твърди, че проучва тези твърдения, но също така ги отхвърля като "абсурдни" и  "фалшиви обвинения".

"Във всичко около тези деца и всичко около нашите действия, които са предприети в момента, няма и грам политика. Има само съпричастност, само любов, желание да защитим тези деца, които са попаднали в тази или онази ситуация, и затова мога да кажа със сигурност, че не се срамувам от нито едно свое действие, защото всичко това е за децата и в името на децата", заявява тя.

Лвова-Белова казва, че е в близък контакт с Путин, който според нея е доволен от нейните усилия досега. Обвиненията във военни престъпления само втвърдяват решимостта й да продължи работата си.

Тя продължава да работи за отдалечаването на децата от зоните на конфликт. Сега деца са отвеждани от град Бахмут, сцена на едни от най-ожесточените боеве във войната, където украинските войски се вкопчват в лицето на настъплението на руските сили.

На въпрос дали тя лично би отглеждала още деца от Украйна, Лвова-Белова се смее. "Не, нямам намерение да отвеждам никого. Изкарвате ме като някакъв хищник, който си мисли "колко деца трябва да ям за обяд днес?". Вчера бяха 20, днес трябва да увелича приема си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase