Снимка: БГНЕС

По делото за незаконното преминаване на границата на Русия на Христо Грозев следствието се обърна към Лефертовския съд на Москва с искане да арестува задочно журналиста от Bellingcat, съобщи ТАСС.

„В съда постъпиха материали за Христо Грозев, те ще бъдат разгледани в скоро време”, каза източник от съда.

Грозев е обвинен по член 322, параграф 1 от Наказателния кодекс на Русия (Незаконно преминаване на държавната граница на РФ). Максималното наказание по този член е до две години лишаване от свобода.

През декември 2022 г. Христо Грозев бе обявен от Русия за федерално издирване, припомня БГНЕС.

На уебсайта на руското вътрешно министерство се посочваше, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

Още по темата
Според източник, срещу Грозев е образувано наказателно дело за "разпространяване на фалшиви новини за руската армия" - законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари миналата година.

През юли 2022 г. руската разузнавателна служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Москва заклейми Bellingcat като "нежелана" организация, заявявайки, че тя представлява заплаха за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше обявена за "чуждестранен агент" в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat до голяма степен се съсредоточи върху използването на материали с отворен източник и социални медии, за да документира предполагаеми руски военни престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase