Снимка: БГНЕС

Последният доклад на британското разузнаване е посветен на главния идеологически празник на Русия в ерата на Путин - Деня на победата, информира Руската служба на BBC.

Ръководителите на няколко региона на Русия, граничещи с Украйна, както и окупирания Крим, обявиха отмяната на обикновено провежданите военни паради в чест на Деня на победата на 9 май.

Някои руски градове по-далеч от Украйна потвърдиха, че планират да празнуват Деня на победата. Събитията вероятно са били отменени на първо място поради опасения за сигурността в близост до границата, казаха служители.

Различните подходи обаче подчертават сериозен комуникационен проблем за Кремъл. Путин формулира "специална военна операция" в духа на съветския опит от Втората световна война.

Още по темата
Подобна формулировка на въпроса може да бъде двусмислена за много руснаци, които осъзнават зле организираната и неуспешна кампания в Украйна.

Почитането на загиналите от предишните поколения може лесно да се превърне в разкриване на мащаба на последните загуби, които Кремъл се опитва да прикрие, пишат от британското разузнаване.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не изключва войници, участващи във военните действия в Украйна да участват в Парада на победата на Червения площад на 9 май. Кремъл обаче смята, че е преждевременно да обсъжда подобни подробности.

"Теоретично могат. Всички подробности по-късно. Твърде рано е, все още няма какво да Ви кажа", каза той пред ТАСС.

Песков също така не уточни кои чуждестранни лидери могат да дойдат в Москва за Парада на победата и дали вече са получили покани от руските власти. Както посочи говорителят на Кремъл, подготовката за събитието е в ход.

"Ще съобщим навреме. Все още е рано да говорим за това", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase