Снимка: БГНЕС

Нов указ на Кремъл ще забрани продажбата на петрол и петролни продукти на "юридически лица, които изискват в договорите да се спазва таванът на цените, въведен от Европейския съюз", заяви руският вицепремиер Александър Новак пред руски медии в петък, предаде "Политико".

Москва е готова да "намали частично производството в началото на следващата година с някъде между 500 000 и 700 000 барела на ден", добави Новак.

Това представлява между 5% и 7% от дневния добив на петрол в Русия - намаление, което Новак нарече незначително.

В началото на месеца влезе в сила ембарго на ЕС върху вноса на руски петрол по море - в отговор на руската инвазия в Украйна. Ембаргото беше въведено заедно с паралелно споразумение между страните от Г-7 за забрана на застрахователни и корабни компании да участват в продажбата на руски петрол на цена над 60 долара за барел на трети държави. Системата ще бъде преразглеждана на всеки два месеца, като целта е да се гарантира, че ограничението е поне 5% под пазарната цена на руския суров петрол.

В момента руският суров петрол от сорта Urals се продава за 49 долара за барел, което представлява отстъпка от около 30 долара спрямо референтната цена на суровия петрол тип Brent; цената му се повиши с 1,8% след изявлението на Новак.

Още по темата
Сделката на Г-7 има за цел да ограничи приходите на Москва от износ на петрол, като същевременно се избегне глобален ценови шок поради голяма загуба на руски доставки.

Новак нарече мярката "популистка" и заяви, че тя "ще се намеси в пазарното ценообразуване".

"Не приемаме каквато и да е намеса в енергийните пазари, изобщо в пазарните инструменти", добави той, "защото всъщност това ще доведе само до рискове, до недостиг на ресурси на енергийния пазар, до повишаване на цените".

Русия неведнъж е заплашвала, че ще ограничи производството на петрол и ще забрани продажбите на страни, участващи в подобно ограничаване на цените - но в петъчното съобщение Кремъл за пръв път дава подробна информация за това с колко е готов да намали добива в отговор и как ще реагира на всяко искане за промяна на съществуващите договори за доставка на петрол.

Това може да засегне руския петрол, доставян по тръбопроводи за Полша, Германия, Унгария, Словакия и Чешката република, които понастоящем не са обект на санкции от страна на ЕС.

Второто ембарго на ЕС върху рафинирани петролни продукти като руския дизел ще влезе в сила на 5 февруари, като се планира за тези продукти също да се прилага ценови таван на Г-7 на все още неопределена цена.

Новак не уточни кога ще бъде публикуван указът.

Русия е въвела подобни ответни мерки за износа на природен газ. Въпреки че тези продажби не са обхванати от санкциите, Кремъл настоява клиентите да плащат в рубли - което се разглежда като нарушение на съществуващите договори - и прекратява доставките за страните, които отказват да се съобразят с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase