Причината за катастрофата на бомбардировача Су-34 в Ейск е попадането на птици в двигателите му, което е довело до възпламеняване на самолета. Това съобщиха днес разследващите органи.

"В момента на излитането две чайки са ударили двигателите на Су-34. Части от птиците са открити от експерти по време на изследването на останките на самолета. Това обстоятелство е довело до запалване на един от двигателите на самолета, което е причинило катастрофата му", съобщават от агенцията.

Още по темата
По-рано от Министерството на отбраната съобщиха пред репортерите, че според доклада на катапултиралите се пилоти самолетът се е запалил при набиране на височина.

Су-34 излита на 17 октомври 2022 г. от военно летище в Южния военен окръг, за да извърши тренировъчен полет. Самолетът не е бил въоръжен. Малко след излитането самолетът се разбива в земята в близост до жилищна сграда. Огънят от горящия бомбардировач се разпространява към жилищния блок. Пожарът се разразява от първия до деветия етаж. Загиват 15 души, а повече от 20 са ранени. Пилотите успяват да катапултират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase