Снимка: БГНЕС

Руски депутат стана поредният високопоставен изпълнителен директор в енергетиката от началото на инвазията на Путин в Украйна, който внезапно издъхва.

Твърди се, че 47-годишният Николай Петрунин, наричан "газовото чудо", е починал от усложнения от COVID, след като е бил в кома в продължение на месец, въпреки че това не е потвърдено.

През последните месеци има вълна от мистериозни смъртни случаи, свързани с "Газпром" и служители в сферата на енергетиката, както и бизнесмени, падащи от прозорците, давещи се в плувни басейни и извършващи жестоки самоубийства.

Но критиците се опасяват, че ФСБ на Путин може да стои зад убийствата, тъй като руският президент редовно е обвиняван, че е поръчвал смъртта на дисиденти. Нещо, което той отрича.

Още по темата

Петрунин, мултимилионер, баща на три деца, е бивш висш изпълнителен директор в газовата индустрия, който стана заместник-председател на влиятелната енергийна комисия на руския парламент и беше смятан за изключително верен на Путин, както и "политическо чудо".

Неговият бизнес изграждаше газопроводи за големи руски енергийни оператори. Той е имал връзки с газовия гигант на Кремъл "Газпром", който сега лишава Запада от руски доставки заради войната. Петрунин е имал връзки и в "Роснефт".

Той е декларирал годишна заплата до £1,75 милиона и е бил депутат в региона на Тула от 2016 г. Женен е за Албина Петрунина, бивша полицайка с чин майор. По-късно тя става съсобственик на компанията MetaTrendCity, заедно с влиятелния мениджър на "Газпром" Владимир Василиев.

Освен газ, като шеф на PromGazService, той е бил собственик на бизнес, свързан с бира и туризъм.

Смъртта му беше потвърдена от неговите помощници и идва след подозрителен край на редица други шефове, свързани с Газпром.

Тази седмица стана ясно, че водещ съдия, 42-годишният Сергей Маслов, е бил убит в или близо до епицентъра на взрива на Кримския мост. Той е наблюдавал дела, включващи енергийния гигант "Газпром" и градската управа на Москва в Московския арбитражен съд.

Юридически източник каза, че той е бил "необичайно независим и неподкупен", който се произнася по "чувствителни случаи", включващи бизнес спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase