Снимка: БГНЕС

Фючърсите на пшеницата скочиха с 6.9% след като руският президент Владимир Путин разкритикува скорошната сделка за износ на зърно от Украйна, изостряйки вниманието към перспективите за продажби в региона на Черно море, пише "Блумбърг".

Коридорът за превоз на зърно от Украйна не помага на по-бедните страни, тъй като по-голямата част от доставките отиват за Европа, каза Путин по време на икономически форум във Владивосток. Може би си струва да обсъдим ограничения по маршрутите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пишат още те.

Сделката за износ, сключена през юли, беше постигната с посредничеството на Турция и ООН. Тя е валидна за 120 дни и пазарите остават чувствителни към всякакви сигнали от политици относно бъдещето ѝ. Украйна е един от най-големите износители на зърнени продукти в света и възобновяването на потоците от нейните черноморски пристанища спомогна за облекчаване на глобалните разходи за зърно, въпреки че всичко зависи до голяма степен от това дали темпото ще се задържи.

Русия, както и бедните страни, бяха измамени, въпреки че "ние направихме всичко, за да постигнем тези споразумения, ние се придържаме към тях и ги гарантираме", коментира Путин.

Русия изпитва трудности с износа на собствената си огромна реколта от пшеница. Доставките през юли и август са спаднали с 22% спрямо година по-рано, въпреки по-голямата реколта. Продажбите на храни са освободени от западните санкции, въпреки че някои банки остават предпазливи и избягват да правят сделки в Русия.

Още по темата

"Путин няма интерес Украйна да се възползва от големите продажби на зърно в момент, когато продажбите от собствената му страна са бавни след голяма реколта", каза Арлан Съдърман, главен икономист по суровините в базираната в САЩ StoneX.

Повече от 2 милиона тона зърно и други хранителни продукти са били изпратени от украинските пристанища от началото на август, според данни, публикувани от ООН. Това включва товари до Турция, Испания, Китай, Италия и Сомалия.

Говорител на генералния секретар на ООН миналия месец каза, че коридорът помага за ограничаване на световните цени на храните, които скочиха след избухването на войната. Това би било от полза за всички купувачи. Първата вълна от кораби, които трябваше да отпътуват, беше заседнала в пристанището с месеци и се насочи към дестинации, договорени преди инвазията.

Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, каза пред "Ройтерс" в сряда, че Русия няма основания да преразглежда сделката за износ на зърно от Украйна и че условията на споразумението се спазват.

Другите култури като декемврийската царевица и ноемврийската соя в Чикаго завършиха търговския ден със спад в цените след доскорошни ръстове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase