Снимка: БГНЕС

Руското военно министерство категорично отрече, че е имало изявление на руски генерал за готовност да бъде взривена най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката.

Според разпространена на много места информация, включително от украинския енергиен оператор "Енергоатом", генерал-майор Валерий Василиев казал следното на подчинените си: "Както знаете, минирахме всички важни обекти на Запорожката атомна централа. И ние не крием това от врага. Предупредихме ги. Врагът знае, че станцията ще бъде или руска, или ничия. Готови сме за последствията от тази стъпка. И вие, воини за освобождение, трябва да разберете, че нямаме втори път пред себе си. И ако има най-строга заповед - трябва да я изпълним с чест!"

Руското военно министерство обаче определя това като фалшиви новини. Според официално съобщение на ведомството в Телеграм, Василиев не е командир на въпросните руски части – такъв е генерал-лейтенант Игор Кирилов. Освен това, Василиев в момента е в Узбекистан, а не в Украйна и още по-малко в района на АЕЦ "Запорожие", твърди руското военно министерство. То е категорично, че от страна на Украйна имало "информационен тероризъм" и че украинската армия "регулярно" обстрелва АЕЦ "Запорожие”.

В дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че новината за казаното от Василиев тръгнала от група в руския еквивалент на Facebook – ВКонтакте. Администратор на групата е новинарското издание "Лента Новости Запорожие". Самата медия обаче казва, че публикуваният скрийншот с предполагаемите думи на генерал Василиев бил фалшив. За Института за изучаване на войната информационните данни са недостоверни, предава "Актуално".

Още по темата
Институтът за изучаване на войната обаче изказва предположение, че е много вероятно да има необезопасено съхраняване на боеприпаси от страна на руските военни, които окупират АЕЦ "Запорожие"” и може да има поставяне на експлозиви (мини) в района. Има геолокализирани кадри, показващи движението на руски военни в АЕЦ-а, както и изграждане на окопи от страна на руснаците. От юли насам руснаците обстрелват град Никопол и вероятно много от обстрелите са извършени точно от АЕЦ "Запорожие". Самите руснаци казват, че от вчера, 8 август, е повредена високоволтова линия от АЕЦ-а, по която се доставя ток за Запорожка и Херсонска област. Това станало заради украински обстрел. Намалена е мощността на работа на V-ти и VI-ти блок на ядрената централа.

Друга важна новина от Запорожка област е съобщение от Евгений Балицки – назначеният от руснаците областен управител. Той съобщи в Телеграм, че движението "Заедно сме с Русия" приело декларация да се работи за референдум Запорожката област да се присъедини към Русия и съответно е издал заповед за това. С други думи, подготовката за псевдореферендуми в окупираните от руснаците украински територии продължава. Въпреки това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрича, че всичко това е дело на руснаците – било воля на местните жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase