Снимка: БГНЕС

Контролираната от Русия частна военна група "Вагнер" получава задължения, подобни на тези на редовната армия на Москва, що се отнася за фронтовата линия в Украйна. Това твърди британското разузнаване в най-новия си доклад за войната, като добавя, че основната причина е проблем с пехотата на Кремъл.

От март насам частната компания действа в Източна Украйна в координация с руската армия. Вероятно на ЧВК „Вагнер“ е възложена отговорност за определени сектори на фронта, по подобие на нормалните войскови части. Това представлява значителна промяна в начина на използване на паравоенната група в сравнение с периода преди 2015 г. Тогава тя предимно поемаше мисии, далеч от тези на редовната руска армия.

Още по темата
„Това ново ниво на интеграция подкопава дългогодишната политика на Русия да отрича връзки между „Вагнер“ и руската държава. Ролята на „Вагнер“ вероятно се е променила заради липсата на пехота на руското Министерство на отбраната. Бойците на „Вагнер“ обаче няма да бъдат достатъчни, за да осъществят значителна промяна в траекторията на войната“, отчита британското разузнаване.

„Вагнер“ е частна армия, която – поне на хартия – няма централа и служители. САЩ и ЕС я свързват директно с руския бизнесмен Евгений Пригожин. Той е известен като „готвача на Путин“, близък е до президента на Русия и се смята, че финансира „Вагнер“. Самият Пригожин отрича тези връзки. Путин също заявява, че паравоенната организация нито е свързана с Москва, нито е финансирана от Кремъл.

„Вагнер“ станаха известни по време на военните действия в източния украински регион Донбас през 2014-2015 г., когато подпомогнаха сепаратистките сили в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. Членовете на частната армия са обвинявани в извършване на военни престъпления в различни части на света, включително изнасилвания, грабежи и измъчвания на цивилни. Действали са в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Мали и др. От няколко месеца „Вагнер“ участва във войната в Украйна със задача да ликвидира украински лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase