Снимка: БГНЕС

В петък Русия забрани на разследващата медия Bellingcat и на нейния основен местен партньор да работят в страната, като ги обяви за заплаха за сигурността, предаде "Ройтерс".

Базираният в Нидерландия Bellingcat разкри подкрепяните от Русия войници, които стоят зад свалянето на самолета MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г., и разкри агенти на ФСБ, изпратени да отровят критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г.

Главният прокурор на Русия заяви, че дейността на Bellingcat, както и техния партньор The Insider, "представляват заплаха за сигурността на Руската федерация".

Собствениците им ще бъдат добавени в руския списък с "нежелани" лица, което им забранява да работят в Русия и прави сътрудничеството с тях незаконно за руски организации и физически лица, се казва в изявлението му.

Основателят на Bellingcat Елиът Хигинс отхвърли забраната, като написа в Twitter: "Bellingcat няма правно, финансово или кадрово присъствие (в Русия), така че не е ясно как Русия очаква да приложи това."

Още по темата
Юридически седалището на The Insider е в Латвия - ход, който има за цел да го защити от руските власти.

През последните пет години тя е работила с Bellingcat по повечето от високопрофилните разследвания на организацията, които включват и идентифицирането и проследяването на движението на хората, стоящи зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

В рамките на широка стъпка за потушаване на опозицията и несъгласието, Русия определи десетки международни неправителствени организации (НПО) и групи на гражданското общество като "нежелани", а стотици местни групи и журналисти, които се противопоставят на Кремъл, бяха обявени за "чуждестранни агенти".

Репресиите се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари - кампания, която Кремъл нарича "специална военна операция" - като почти всички независими групи са поставени извън закона или са принудени да емигрират, а нови закони предвиждат критика на въоръжените сили да се наказва с до 15 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase