Снимка: БГНЕС

Установените от Русия служители в регион на Украйна, който отчасти е под контрола на Москва, се стремят да проведат референдум за присъединяване към Русия през септември, съобщи РИА Новости, като се позова на местен служител.

Член на гражданско-военната администрация в окупираната Запорожие в Южна Украйна заяви в четвъртък, че гласуването за присъединяване ще бъде организирано в началото на есента. "Предполагаемата дата е през първата половина на септември", цитира РИА Новости Владимир Рогов.

"Окончателно ще обявим кога ще бъде това, след като разберем нивото на готовност и участие на хората", каза Рогов.

Подкрепяните от Русия сили са завзели по-голямата част от Запорожката област по южното крайбрежие на Украйна, но украинските военни все още контролират северната част на областта, включително град Запорожие, най-големия градски център и дом на повече от половината от населението на областта преди войната.

Още по темата
По-рано Рогов заяви, че регионът ще продължи да провежда референдум, дори ако Русия не успее да установи контрол над целия регион.

Запорожие не е в района на Донбас в Източна Украйна, където Русия твърди, че се бори в подкрепа на самопровъзгласилите се "народни републики" Донецк и Луганск - отцепнически образувания, които са признати само от Русия, Сирия и Северна Корея.

Пълномощниците на Русия в окупираната Херсонска област също планират референдум за присъединяване към Русия по-късно тази година.

Кремъл заяви, че гласуването е въпрос на регионалните власти и не коментира перспективата за присъединяване на образуванията към Русия.

Посланикът на Русия във Великобритания заяви миналата седмица, че е малко вероятно руските сили да се изтеглят от ивицата земя по южното крайбрежие на Украйна, която нейните сили са завзели след инвазията на 24 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase