Снимка: БГНЕС

Признанието на ЕС, че Русия е права, като изисква безпрепятствен транзит на стоки към своята Калининградска област, е рядък случай, в който разумът е надделял над пещерната русофобия на Брюксел. Това заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, в канала си в Telegram.

"ЕС с неохота призна, че исканията за транзит към нашата Калининградска област са справедливи. Това е рядък случай, в който кретенизмът и пещерната русофобия в Брюксел отстъпват на здравия разум", отбеляза той.

Или пък, добави политикът, ЕС се страхува да не "загуби изгоден транзит през руска територия".

На 18 юни Литва спря транзита от и за Калининград на стоки, засегнати от европейските санкции. Руското външно министерство и Кремъл заявиха, че действията на Вилнюс са незаконни и противоречат на международните споразумения. Литовското правителство и ръководството на ЕС на свой ред отбелязват, че страната не е налагала едностранни или допълнителни ограничения, а само "последователно прилага европейските санкции".

Вчера Европейската комисия публикува инструкция до държавите-членки на ЕС относно транзита на стоки от Русия. Според уточнението железопътният транзит до Калининград на редица стоки е разрешен от санкциите на ЕС при определени условия.

В тази връзка транспортът трябва да подлежи на "целенасочен, пропорционален и ефективен контрол" от страна на органите на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase