Снимка: БГНЕС/EPA

Русия ще започне съдебна процедура, ако бъде обявена в дефолт. Това обяви руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от Известия.

Руският представител увери, че неговата страна е предприела нужното, за да могат нейните инвеститори да получават своите плащания. Подготвени са платежни нареждания, доказваща опитите да се плати, както във валута, така и в рубли.

Рейтинговата агенция "Сандарт нед Пуърс" обяви страната в селективен дефолт. Това стана след понижаване на кредитната оценка по плащания в чужда валута.

Още по темата
Решението дойде след решение на руското правителство да плати в рубли дълг във външна валута. Оценката по плащанията в руска валута не е променена.

"Ние се опитахме добросъвестно да платим на нашите инвеститори във външна валута. Западът обаче опитва да създаде изкуствен дефолт, като ни ще реагираме, но и ще изпълним нашите задължения", заяви Силуанов.

Русия е преустановила издаването на държавни облигации, заради спирането на варианти за плащането на дивиденти с външна валута от страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase