Снимка: БГНЕС/EPA

Всеки руснак може да е сътрудник или работник на тайните служби на своята страна. Това обяви бившият високопоставен служител на КГБ Сергей Жирнов пред RTL.

През тази седмица балтийските държави решиха от отпратят 21 руски дипломати. Някои европейски държави настояват, че дипломатите, които отпращат, са сътрудници на руското разузнаване.

Жирнов пояснява, че за да извършват подобна дейност, няма нужда лицата да заемат официален пост. Съществуват разнообразни прикрития. Щатни сътрудници работят като журналисти и търговци. Всеки руснак може да работи с разузнаването. Съществуват и тъй наречените "нелегали".  Те работят с КГБ от десетилетия и са дълбоко внедрени в приемащата страна. Снабдени са с документи и са обучени да се представят за граждани, на която и да е страна.

Още по темата

Самите шпиони рядко придобиват важна информация сами. В повечето случаи привличат служители на определени организации, които им доставят информация. Често се използват продавани в интернет устройства, за да няма следа към извършителя на шпионската дейност. Класическото разузнаване все още има роля, но в момента повечето разузнавачи работят чрез интернет от своите страни.

Самият Жирнов говори безупречен френски език и може да комуникира с различни европейски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase