Снимка: БГНЕС

Русия е постигала само ограничен напредък с първоначалната си офанзива в Украйна, смята Институтът за изследване на войната. Базираният в САЩ мозъчен тръст направи оценка на успеха на първоначалното нахлуване в Русия. Ето някои от ключовите констатации на изследователския институт:

- Създават се условия войната в по-голямата част от Украйна да се превърне в патова ситуация, която може да продължи седмици или месеци. Колкото по-продължителна е патовата ситуация, толкова по-смъртоносна може да стане.

Още по темата

- Малки групи руски войски са фокусирани върху локализирани боеве, вместо да започнат мащабна операция.

- Ако Мариупол все пак падне в ръцете на руснаците, едва ли руски войници от там ще бъдат пренасочени към други градове.

- През следващите седмици руските сили вероятно ще превземат Мариупол или ще принудят града да капитулира.

- Руските сили вероятно са изоставили плановете си да обградят Киев от запад. Вместо това генералите вероятно се стремят да създадат условия за разширена артилерийска и ракетна бомбардировка на столицата.

- Продължителната и мащабна подкрепа на Украйна от западните държави ще бъде жизненоважна за страната, смятат още анализаторитеБомбардировки повредиха сериозно един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase