Снимка: БГНЕС
"България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими, написа премиерът Кирил Петков в Туитър. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита", написа министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БНР.
 
"Признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност".
 
Това се казва в позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в Туитър.
 
Румъния също осъди признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) от страна на Русия. Това се казва в изявление на президента Клаус Йоханис, публикувано на сайта на президентската администрация, съобщи БГНЕС.
Още по темата
 
"Румъния остро осъжда признаването от Руската федерация на „независимостта“ на самопровъзгласилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, които са съставни части на Украйна", се казва в текста.
 
"Този акт е грубо нарушение на международното право, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", твърди румънският държавен глава. 
 
"С това решение Русия нарушава и задълженията, поети като страна по Минските споразумения, което следователно , стават лишени от съдържание."
 
"Международната общност трябва твърдо, незабавно и недвусмислено да накаже това решение на Русия с подходящи отговори", подчертава Йоханис

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase