Снимка: Pixabay
Диетологът Светлана Фус заяви пред руски медии, че бадемите имат много полезни хранителни качества и добър ефект върху сърдечно-съдовата и мозъчната функция, но консумацията им преди термична обработка може да предизвика и здравословни проблеми, предаде БГНЕС.
 
Светлана Фус обясни, че бадемите съдържат цианогликозида амигдалин, чиито продукти от разлагането му придават на бадемите специфична миризма и лека горчивина. 
 
"Това освобождава циановодородна киселина, която е една от най-силните отрови", предупреди специалистът.
 
Фус добавя, че амигдалинът не може да създаде опасност за организма след топлинна обработка (180 градуса за 8-10 минути).
 
"Можете да консумирате до 30 грама от тези ядки на ден. Хубавото на печените бадеми е, че могат да се съхраняват дълго време без да губят своите здравословни ползи и отличен вкус. Този продукт може да вземете със себе си по време на дълги пътувания и да го консумирате в ситуации, в които няма възможност или време за пълноценно хранене", съветва диетологът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase