Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

Външното ни министерство получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Малко по-рано Кремъл заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това бе съобщено от руския заместник-външен министър Александър Грушко пред журналисти, пише БГНЕС.

"Ако България предприеме неприятелски стъпки към Русия, тогава, разбира се, там трябва да разберат, че ще има ответни стъпки от наша страна", каза заместник-министърът.

Още по темата
Премиерът на България Бойко Борисов коментира по-рано задържането от българската прокуратура на шестима души - служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, между които руска гражданка, съпруга на един от задържаните, по подозрение в шпионаж за Руската федерация. Той заяви, че поради този случай руските дипломати ще трябва да бъдат обявени за нежелани.

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат прекратени. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase