Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Филип Кузнецов прекара цяла нощ, натъпкан в полицейски микробус с още 17 души, тъй като центровете за задържане в Москва бяха пълни. Той беше сред рекордните 4002 души, арестувани в Русия, които излязоха да протестират и да настояват за освобождаването на опозиционния политик Алексей Навални

"Не спахме цяла нощ", казва Филип в телефоннен разговор с BBC от задната част на полицейския микробус, който той определя като "древно превозно средство с метални пръти навсякъде".

Съдът беше осъдил Филип на 10 дни задържане в понеделник за участието му в протестите в подкрепа на Навални. Но на полицията й бяха необходими още два дни, за да намери място в градските арести. По времето, когато Филип разговаря с BBC, групата му чака вече 17 часа зад московския център за задържане № 2. Те получават храна  само от доброволци, които носят сандвичи до микробуса.

"Всеки може да е следващият"

Филип e собственик на малък бизнес. Той не е фен или последовател на Алексей Навални, но е обезпокоен от отношението към неговия съгражданин. "Наказват го за нищо - което означава, че всеки може да бъде следващият, включително и аз", обясни той.

Малко протестиращи, с които BBC разговаря на московския площад "Пушкин" миналата събота, споменаха за почти фаталното отравяне на Навални, но всички бяха шокирани от това как полетът му към дома беше отклонен, за да може да бъде задържан на границата. След това опозиционерът се сблъска с причудливо, импровизирано съдебно заседание в полицейско управление.

Една анкета показва, че около 42% тълпата в Москва е протестирала за първи път. Митингите също бяха безпрецедентни в своето разпространение, обхващайки градове, които обикновено се разглеждат като политически "пасивни".

"В Москва имаме безопасност и много мест за работа ако ни уволнят, но в малките региони това е много по-ограничено", посочва политологът Екатерина Шулман. "Хората там поемат по-високи рискове."

"В регионите хората са много по-ядосани"

Във Владивосток, далечния изток на Русия, екипът на Навални заяви, че в града не е имало демонстрации от този мащаб повече от десетилетие.

Катерина Остапенко, местният координатор на екипа на Навални там, не участва в протестите - тя беше задържана от полицията предния ден. Но на улицата излизат около 3000 души, мотивирани отчасти от последното видео на Навални: разследване на корупция, насочено към самия президент Владимир Путин.

Филмът твърди, че Путин е построил за себе си таен, пищен дворец на брега на Черно море, пълен с аква дискотека и салон за танци на пилон. "Мисля, че хората в регионите са много по-ядосани и затова толкова много протестираха", казва Остапенко. "Те наистина са ядосани, защото нямат пари, а сега вижте колко пари има Путин! И това са нашите данъци, които платиха за двореца му."

Владимир Путин отрече всякаква връзка с гигантския имот в Геленджик, наричайки филма лош монтаж, предназначен за промиване на мозъците на хората. Но видеото вече е гледано в YouTube повече от 100 милиона пъти.

"Броят на мненията е зашеметяващ", казва Екатерина Шулман, аргументирайки, че мащабът на последвалите протести отразява задълбочаващото се недоволство в Русия. "Измина годината от налагането на локдаун, разочарованието и умората, събрани вътре в хората по това време, както и продължаващата икономическа стагнация и намаляващи доходи са причината рейтингът на доверие на Путин да продължава да намалява", допърва тя. "Намираме се в бурен период."

И така - не е изненадващо, че реакцията на протеста в събота беше бърза и твърда.

След като арестуваха хиляди протестиращи през деня, издаваха глоби или нареждания за краткосрочно задържане, служителите тръгнаха по петите на ключови съюзници на Алексей Навални, включително брат му, лекарката му и адвокатът в неговата Фондация за борба с корупцията. Полицията в черни балаклави, въоръжена с лостове, предприе набези в техните апартаменти и офиси в Москва, тъй като бе образувано наказателно дело за обявяване на протест в средата на пандемията. Фактът, че кметът на Москва току-що бе вдигнал комендантски час за барове и нощни клубове, твърдейки, че COVID-19 е в отстъпление, нямаше никакво значение.

В петък съдът постави тримата под домашен арест за два месеца, като им забрани да използват интернет, докато разследването продължава.

Говорителят на Кремъл отрича обвиненията да са политически мотивирани, като заяви пред журналисти, че служителите на реда "просто си вършат работата". Но протестите едва ли ще стихнат, а властите просто искат да отстранят евентуалните лидери от пътя си.

"Трябва да протестираме"

Репресиите не свиха тълпата и този уикенд, въпреки че бяха започнати наказателни дела срещу обикновени протестиращи, които включваха сериозни обвинения, включително насилие срещу полиции и хулиганство.

"Споделяме един проблем - начина, по който сме управлявани", казва Даня - студентка, която беше задържана миналата събота заедно с няколко приятели. "Всички протестираме за едно нещо: редуването на властта." Приятелят й Кирил казва, че групата им е стояла тихо, когато полицията "е полетяла към тях и е започнала да ги бие с палките си".

"Не съм пряк поддръжник на Навални", обяснява Кирил, но смята, че арестът му е "незаконен". "Така че като граждани на държава, която обичаме и искаме да бъде по-добра, трябва да протестираме."

Един човек, който определено не присъства на втория протест за освобождаването на Навални, е Филип Кузнецов, на когото остават още няколко дни от присъдата. Но в петък той изпраща съобщение, че той и други протестиращи са преместени "с голяма бързина".

"Правят място за протеста на 31-ви", изпраща съобщение Кирил до BBC, преди да бъде прибран в друг полицейски микробус и откаран в център за задържане на нелегални мигранти на 100 км от града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase