Снимка: БГНЕС

Трима души от екипа на Алексей Навални в Новосибирск са откарани в болница след нападение с неясно вещество. Те са били нападнати от двама мъже с маски, които са нахлули в офиса на "Коалиция Новосибирск 2020", където екипът на Навални се подготвял за скорошните избори, съобщава CNN. Охранителните камери на офиса са заснели нападението.

"Единият държеше вратата, а другия крещеше, ругаеше и хвърли бутилка с жълта течност, която имаше остра химическа миризма", разказва Олга Гусева, ръководител на екипа на Навални в сибирския град. Нападението се случило около 12:25 часа местно време. В офиса имало около 50 души, включително и хора, които присъстват на лекция за наблюдатели на изборите. 

"Всички трябваше да напуснат стаята, защото миризмата беше непоносима. Хората започнаха да кашлят", допълва Гусева. Трима души са се почувствали толкова зле, че са били откарани с линейка. Те били замаяни, имали конвулсии, не можели да дишат.

"Миризмата беше много, много силна. Дори и да задържите дъха си, можете да я усетите. Веднага ви прилошава. От самото начало имах главоболие... бях отпаднал и ми се гадеше. И тогава стана още по-лошо. Получих силно замайване, започнах да повръщам", разказва един от пострадалите опозиционери Артем Яумбаев. Той напуснал офиса, седнал на паважа пред него и затворил очи. Когато ги отворил отново лежал на земята, без да знае как се е случило това.

"Явно съм припаднал. Другите хора ми казаха, че съм получил конвулсии, докато съм бил в безсъзнание. В болницата имах чувството, че лицето ми се разтапя, все едно зъболекар ми е сложил упойка и не мога да усетя бузата си, но сякаш чувствате, че се спуска надолу. Имах такова усещане по цялото си лице: вежди капеха по очите ми, бузите ми бяха спуснати надолу, устните ми също", споделя Яумбаев.

Полицията заявява, че няма данни за инцидента и че не може да сподели никаква информация.

Алексей Навални се почувства зле по време на полет, с който напускаше Сибир. По-късно се оказа, че той е отровен с Новичок.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase