Снимка: архив, БГНЕС

Руските лекари от болницата в Омск увериха, че не са били подлагани на никакъв външен натиск или намеса от страна на властите във връзка с опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Франс прес.

Навални беше приет в омската болница, преди да бъде преместен в Берлин.

"Не сме съгласували диагнозата с никого. Не ни е бил оказван никакъв външен натиск, нито от страна на лекари, нито от други сили", заяви на онлайн пресконференция Александър Мураховски, главен лекар на болницата в западносибирския град.

"С големи усилия спасихме живота му", добави той.

Още по темата

Първоначалният отказ за преместването на Навални в чужбина беше определен от неговите съюзници като политическо решение, което според тях е заплашвало живота на опозиционния лидер. Съпругата му Юлия Навалная заяви, че "не се доверява" на обществената болница и каза, че са й попречили да види съпруга си, а след това и да говори с германските лекари.

Някои поддръжници на противник номер 1 на Кремъл подозират, че трансферът му е бил забавен, за да може погълнатата отрова да стане по-трудна за откриване, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Анатолий Калиниченко, зам.-директор на болницата от своя страна заяви, че според две лаборатории в Омск и в Москва в организма на Навални "не е било открито никакво вещество, което може да се смята за отрова".

"Беше неловко, че журналисти и лекари със световна репутация си позволяват коментари, без да имат никаква информация", заяви той, изразявайки съжаление, и добави, че е получил десетки заплахи срещу себе си и семейството си.

44-годишният Навални е водещ опозиционен лидер, чиито публикации, разкриващи корупцията на руските елити, се споделят от много хора в социалните мрежи. В четвъртък той беше приет в реанимацията на болницата в Омск в състояние на кома и поставен на изкуствено дишане, след като му прилоша по време на пътуване със самолет. Негови близки твърдят, че става дума за "умишлено отравяне".

В събота сутринта той беше изпратен в Берлин с частен самолет, нает от германска неправителствена организация, след борба между семейството му и руските лекари. Първоначално медиците заявиха, че състоянието му е прекалено нестабилно, но после разрешиха трансфера. В момента той се лекува в в берлинската болница "Шарите" - една от най-реномираните в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase