Снимка: БГНЕС

Докато в цяла Европа епидемията от коронавирус затихва, в Русия тя продължава да се разпространява с бързи темпове. И все пак мерките там започват да се отпускат. Хората в Москва най-накрая вече могат да се разхождат свободно. А на 1 юли ще отидат и да гласуват за промяна на конституцията - вот, който би дал на Путин възможност да управлява още дълго време.

Още по темата

"Ще ми се да можем да излизаме всеки ден, защото идва лято и е трудно да си стоим у дома", казва Лесия Нестерова. Кметът е позволил само по три разходки на седмица за всяка група от блокове. Всички са длъжни да носят маски.

"Сега можем да разхождаме кучето до 2 километра от апартамента ни. Навън е красиво. Пропуснахме цялата пролет и сега вече е лято", казва друга жителка на квартала пред BBC. Но новите правила може да са малко объркващи. Например, не можеш да излезеш да тичаш след 9 часа сутринта, но пък можеш да наемеш електрически скутер, стига да носиш ръкавици. Сядането на пейки е забранено, детските площадки са блокирани.

Според кмета на Москва, това е експеримент, за да се види как ще реагира коронавирусът при внимателно разхлабване на мерките.

В града вече работят не само хранителните магазини. Последните няколко дни служителите на различни бизнеси прекарват дните си чистейки и поставяйки знаци, насърчаващи социалната дистанция. "След два месеца у дома, всички имаме много енергия. Нямаме търпение да започнем работа. Чистим усилено за да сме сигурни, че няма да има никакъв вирус тук", казва Наталия, мениджър на магазин за обувки.

Всичко това се случва, въпреки че Москва отчита близо 2000 нови случая на COVID-19 всеки ден. Ала Путин вече е обявил, че парадът за Денят на победата, ще се състои по-късно този месец, а Кремъл е уверен, че и вотът за промяната на конституцията ще се състои. Политиците в Русия наистина се умориха от коронавируса.

"Путин иска своите конституционни промени. Това е сигурно. Всичко се случва заради политиката. Той знае, че обстановката тук се нажежава. Много хора загубиха работата си, дори и аз", казва жителка на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase