Владимир Путин. Снимка: БГНЕС

Държавната дума подкрепи предложението на депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова за поправка в законопроекта за изменения в конституцията, която да премахне ограниченията за броя президентски мандати, предаде ТАСС.

Държавната дума прие и поправка в законопроекта, която дава право на действащия президент на Русия Владимир Путин да бъде преизбран на този пост въпреки досегашните мандати.

Още по темата

Това ще позволи на държавния глава Путин да се кандидатира отново за президент, докато в момента законът не позволява това.

По-рано днес депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова предложи да се занулят президентските мандати след приемането на поправките в конституцията.

„Предлагам или да се махне ограничението за броя на президентските мандати, или да се запише, че след влизането в сила на обновената конституция действащият президент, както и всеки друг гражданин, да има право да се кандидатира за поста държавен глава“, заяви Терешкова на пленарно заседание на Думата.

Самият Путин заяви впоследствие, че смята за допустимо внасянето на конституционна поправка, която би му позволила след промените в основния закон на страната отново да участва в избори за държавен глава. Но според него това подлежи на преценка от Конституционния съд. Но гражданите трябва да одобрят тази поправка, подчерта той.

Настоящият мандат на Путин изтича през 2024 г. и според настоящите правила той няма право да се кандидатира на предстоящите тогава избори. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase