Снимки: Reuters

Руските лидери са идвали на власт по различен начин. За царете било рождено право. Владимир Ленин се издига благодарение на революция. А генералните секретари на Съветската комунистическа партия трябвало да се изкачат по стълбичката, за да вземат в ръцете си властта.

Преди 20 години Владимир Путин получава ключа за Кремъл. Бившият таен агент на КГБ е приет от президента Борис Елцин в своя близък кръг и е избран да поведе Русия към 21-век.

Но защо точно Путин?

Голяма роля в това Путин да получи властта в ръцете си изиграва Валентин Юмашев, журналист, който се превръща в говорител на Кремъл. Той е един от най-доверените хора на Елцин – дори се жени за дъщеря му Татяна. Като началник на щаба на Елцин през 1997 година, той дава на Путин първата му работа в Кремъл.

"Тогавашният шеф на администрацията на Елцин - Анатолий Чубайс, ми каза, че познава силен ръководител, който ще бъде мой перфектен заместник“, спомня си Юмашев пред кореспондента на BBC в Русия Стийв Росенберг.

Тогава той среща Владимир Путин и двамата започват да работят заедно.

"Веднага забелязах фантастичната работа, която вършеше. Беше брилянтен в това да формулира идеи, да анализира и защити мнението си“, казва Юмашев.

Още тогава ли е знаел Юмашев, че Путин ще бъде президент?

"Елцин имаше няколко кандидати на ум. Като Борис Немцов, Сергей Степашин и Николай Аксененко. Двамата с него си говорихме много за потенциални наследници. По едно време обсъждахме и Путин. Елцин ме попита какво мисля за него, а аз му отговорих, че е превъзходен кандидат. Посъветвах го да го има предвид. Беше ясно, по начина по който върши работата си, че е готов и за по-сложни задачи“, спомня си Юмашев. Миналото на Путин в КГБ нямало как да му попречи. По думите на съветника на Елцин, много агенти вече били напуснали организацията по онова време, осъзнавайки, че е дискредитирана.

"Това, че е бил в КГБ не означаваше нищо. Той показа, че е либерал и демократ и има намерение да промени пазара“, коментира Юмашев.

Как Путин наследява Елцин?

През 1999 година Борис Елцин назначава Владимир Путин за премиер на Русия. Това е ясен знак, че президентът приготвя Путин за Кремъл. Елцин нямал намерение да напуска поста си още една година, но в края на същата година, той взима изненадващо решение да се оттегли по-рано.

"Три дни преди нова година Елцин повика Путин в резиденция в провинцията. Настоя аз и Александър Волошин също да присъстваме. Тогава той каза на Путин, че няма да издържи до юли. Решил е да подаде оставка на 31 декември“, спомня си Юмашев. Само шепа хора знаят това – Юмашев, Волошев, Путин и дъщерята на Елцин. Президентът така и не казва на съпругата си.

Юмашев получил задачата да напише речта на Елцин, с която ще напусне поста: "Беше трудно, знаех, че тази реч ще остане в историята. Съобщението, което трябваше да предаде беше важно. За това написах известното изречение: "Простете ми“. Русия преживя такъв стрес и шок през 90-те. Елцин трябваше да адресира това.“
На Нова година Елцин записва последното си обръщение към народа от Кремъл.

"За всички беше шок, освен за мен. Хората започнаха да плачат, беше емоционален момент. Беше важно информацията да не се разпространи, тъй като имаше още 4 часа до официалното излъчване. Затова всички останаха заключени в стаята. Аз занесох касетата до телевизията. Тя беше излъчена по средата на деня“, спомня си Юмашев.

Три месеца по-късно Владимир Путин печели изборите.

Бил ли е Путин част от "Семейството“?

Валентин Юмашев често е описван като член на "Семейството“ - близкият кръг от хора около Елцин, който оказва влияние върху него до края на 90-те. Но журналистът е категоричен – това е мит, измислица.

Но без съмнение, когато здравето на Елцин се влошава през 90-те, той остава властта в ръцете на най-приближените си. Но според политическият есперт Валери Соловей, Путин не позволява подобна намеса в работата си.

"Има две категории от хора, които са близки на Путин – приятели от детството, като братята Ротенберг, и онези, с които е служил в КГБ. Но Путин не надценява лоялността им. Елцин вярваше на приятелите и семейството си. Путин не вярва на никого“, обяснява Соловей.

Съжалява ли Юмашев, че Путин е бил избраникът?

През последните 20 години Путин така построява властта в Русия, че тя се върти само около него. Страната прилича повече на авторитарна държава, в която хората почти нямат демократични права и свободи.

"Елцин вярваше, че има мисия. Същото важи и за Путин. Елцин се виждаше като Моисей. Той искаше да изведе държавата от комунистическото робство. Мисията на Путин е да се върне в миналото. Той иска да отмъсти за това, което нарича "най-голямата геополитическа криза на 20-ти век“ - разпадането на СССР. Той и антуражът му от бивши агенти на КГБ вярват, че разпадането на съюза е дело на Запада“, казва Соловей.

Юмашев признава, че Путин днес е значително по-различен от либерала, с когото се е запознал преди повече от 20 години. Но съжалява ли бившият шеф на Путин, че му е дал работата?

"Не, категоричен е той. - Очевидно е, че руснаците още вярват на Путин“, казва Юмашев. И все пак вярва, че оттеглянето на Елцин трябва да служи като урок за всички бъдещи президенти на Русия.

"Важно е да отстъпиш място на младите. Това беше най-важното нещо за Елцин“, заявява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase