Снимка: БТА

Ракетата "Буревестник", при чиито изпитания загинаха 7 души, нямаше защо да бъде създавана, твърди инженерът по радио-локационни системи Андрей Горбачевский в интервю за Новая Газета.

"Нормално е един от три ракетни пуска да е неуспешен. Ако обаче имаме пет неуспешни пуска – това вече си е произшествие", казва експертът. Това показва, че самата разработка е провалена. "Тя е в толкова суров вид, че изпитания с нея са твърде рано да се правят. Нужни са сериозни доработки и изпитания на стендове, преди да има реални стрелби", посочва той.

Още по темата

"Като се имат в предвид обстоятелствата, при които се случва взрива на ракетата, може да се направи извод, че е избухнал не самия ядрен реактор, а някоя от системите за неговото обезпечение. Може и да е бил взрив до самата ракета, от което да се е повредил реакторът. Т.е. не е имало ядрен взрив, но е имало повреда на реактора и оттам и теч на радиация."

Ако беше излязла от строя системата за управление на ядрения реактор, то тогава щеше да има "чернобилска ситуация", разбира се, в много по-малък мащаб. Явно има ракета, и са проведени отделни изпитания с нейни модули – двигател, системи за управление и т.н. Явно и тези системи поотделно работят. Но когато всичко това е сглобено в една ракета, започнали и проблемите. Ракетата не е излетяла. Това е изводът на Горбачевский.

Ракета с ядрен двигател е продължение на стара съветска разработка. Още в СССР различни учени глави са мъдрували над тази идея, но никой не е изследвал дали и доколко тя би била ефективна. Главното е – да се направи това, което няма съперника, т.е. американците. В случая идеята за крилата ракета с ядрен двигател е за да се получи колосална далечина на полета. Русия обаче притежава балистични ракети с голям обсег.

Смисълът на крилатите ракети е основно в това, че те са по-евтини от балистичните, но Москва така или иначе притежава стратегически крилати ракети с обсег пет хиляди километра – Х-101. Те обаче се изстрелват от бомбардировач, който трябва да излети и да стигне някъде до северната канадска граница.

Още по темата четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase