Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия да се защити, ако ръководството на арабската страна реши да купи руско оръжие, заяви президентът Владимир Путин.

"Що се касае до помощ за Саудитска Арабия, в Корана пише, че всякакъв вид насилие е неприемлив, освен защитата на рода. За да защити "своя род", своята страна, ние сме готови да окажем съответната помощ на Саудитска Арабия, а политическото (й) ръководство е достатъчно просто да вземе мъдро държавническо решение", посочи Путин, цитиран от ТАСС.

Путин е посочил, че Иран вече са си купили противоракетни установки С-400, а президентът на Турция Реджеп Ердоган е закупил нови комплекси С-400 "Триумф".

Още по темата

Руският президент потвърди, че в хода на преговорите в Анкара с лидерите на Турция и Иран не е обсъдена темата с атаката срещу саудитска петролна рафинерия.

Държавният глава припомни позицията на Русия за кризата в Йемен. "Първо, в Йемен има много сериозна хуманитарна катастрофа. Ние самите сме готови да помогнем на хората и призоваваме всички, които могат да го направят, да последват нашия пример“, отбеляза руският лидер.

"Ние считаме, че най-добрият начин за решаване на тази криза е договорка между страните, които са въвлечени в конфликта", заяви още Путин.

"Не мога да си спомня редовете от свещения Коран, където се казва "Спомнете си милостта на Аллах. Вие някога сте били врагове, Аллах е примирил сърцата ви и ви е направил братя“. Трябва да се изхожда именно от това", посочи държавният глава на Русия.

Припомняме, че в нощта на 14 септември беше извършена атака от 10 дрона срещу саудитската национална петролна компания Saudi Aramco. Пострада най-голямата нефтена рафинерия в света в близост до град Абкайк, както и нефтената рафинерия в района на Хурайс, където се намира второто по големина нефтено находище на кралството.

След атаките срещу тях избухна силен пожар. Отговорността за това действие поеха бунтовниците от йеменското движение Ансар Аллах (хусите).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase