Кадър: Bulgaria ON AIR

Горските пожари продължават да бушуват в Сибир. Въпреки намесата на огнеборците, военни самолети и хеликоптери, засегнатата от пламъците територия не намалява. Екологични организации обявиха пожарите за екологична катастрофа.

Още по темата

В Русия горят 4,6 млн. хектара, посочи Десислава Микова от "Грийнпийс".

Според нея проблемът е изключително голям, защото не достига реална информация до нас. Доброволци от "Грийнпийс", отишли в Русия, за да следят случващото се, подчертават, че голяма част от данните, които се разпространяват, не са достоверни и заслужават проверка.

Като друг проблем тя посочи случаи от минали години, при които кметове на общини не са предали точна информация към централните власти от страх, че ще получат обвинение, че не са реагирали навреме.

"Поведението на руските власти в момента е едно към едно като поведението им по време на аварията в Чернобил от гледна точка на дезинформация. Разликата от над 30 г. е изключително важна, защото ако тогава неофициално разпространената информация е била по-малко, сега е фурор", изтъкна PR експертът Александър Христов.

Експертът по управление на ОС Боявн Рашев обясни, че тези неща се случват редовно и руснаците имат стратегия по отношение на подобни събития - те се игнорират.

"От икономическа гледна точка няма смисъл да се реагира, но когато излезе извън определени размери, става много опасно. Руснаците винаги пазят критичните инфраструктури", допълни Рашев.

Той отбеляза, че все пак все още няма данни да има пострадали хора.

Христов изтъкна, че е много важна комуникацията в една такава кризисна ситуация да е отговорна. Появиха се множество фалшиви снимки в социалните мрежи.

"Противниците на Русия разпространяват снимки на това колко е мащабно бедствието. Обратното - поддръжниците на страната, тези, които смятат, че тя се справя добре, разпространяват друг тип снимки. В зависимост от собствените си нагласи даваме кредит на доверие на едната или другата информация, а и двете са лъжи", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase