Снимка: Reuters

Лидерите на страните, с които руският президент Владимир Путин се срещна по време на форума в Пекин "Един пояс, един път", изразиха готовност за сътрудничество с Русия. Това заяви днес Путин на пресконференция в края на посещението си в Китай, предаде БТА.

"За нас е важно, че установяваме много добри отношения с нашите партньори, с повечето страни по света. Всички, с които се срещнах, искат да работят с нас", заяви Путин.

Търговските войни и ограничения вредят на световната икономика, и това го разбират почти всички страни, каза руският президент. Коментирайки китайската инициатива за международно сътрудничество "Един пояс, един път", Путин изрази увереност, че такива проекти имат добро бъдеще, защото от тях са заинтересовани практически всички страни.

"Либералните ценности, които сега защитава Китай, са нужни на цялата световна икономика", отбеляза руският президент.

Страните участнички в инициативата на китайското правителство "Един пояс, един път" заедно ще се противопоставят на протекционизма и ще отстояват принципите на откритата световна икономика. Това заяви пък президентът на Китай Си Цзинпин.

В момента световната икономика преминава през сложен период, съпроводен от недостатъчен растеж и усилване на тенденцията към понижаване, заяви Си Цзинпин. В този контекст "сме длъжни да се придържаме към тясно сътрудничество, установяване на партньорство и всестранна взаимносвързаност", каза китайският президент.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че е насърчен от обещанието на президента на Китай да следва курс на свободна търговия, мултилатерализъм и устойчиво развитие в рамките на инициативата, предаде Ройтерс.

Петер Алтмайер заяви също, че големите страни от ЕС искат да правят сделки с Китай като група, вместо да подписват двустранни споразумения като отделни държави.

Алтмайер посочи, че Германия, Франция, Испания и Великобритания са показали на форума, че "в голямото си мнозинство" ЕС е единен в своето убеждение, че "само заедно можем да приложим нашите позиции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase