От Динка Желязкова
dinka@mp3.bg

Не можем да имаме претенции, че 10 големи имена изчерпват списъка с музикантите, които смъртта е превърнала в истински икони, защото няма да е вярно.

За да стигнем до тези 10 имена ни отне доста време, в което зачерквахме от списък с близо 30 изпълнители, име по име.

Всички останали, които не влизат в крайния вид на списъка, не са по-малко значими за музикалната история и заслужават мястото си в нея.

Но решихме, че в този списък ще поставим възможно най-популярните имена на музиканти, напуснали този свят много по-рано отколкото е трябвало и благодарение на това са се превърнали в икони за няколко поколения.

Важно е да добавим и това, че имената по-долу са подредени по азбучен ред. Според нас това е най-справедливия начин за подредба, що се отнася до темата.

В списъка, също така, няма да видите нито едно женско име. Не заради някакъв вид дискриминация, а защото "жертвите на музиката" в повечето случаи са мъже.

Не бихме посмели да отричаме работата им приживе, защото става дума за наистина големи пионери в своите стилове, но не можем да отречем и това, че смъртта им помогна да се превърнат в това, в което вярваме от няколко десетилетия. И тя е един от основните фактори да купуваме музиката им до ден днешен.


Bob Marley   

Музикантите, които смъртта превърна в икони!

 
Всеки знае кой е Боб Марли (Bob Marley). В повечето случаи, за хората, които не се интересуват от реге музиката, той е: "Онзи със странната прическа, който пее No Woman No Cry и май беше умрял от свръх доза марихуана?".

Истината е съвсем различна.

Не е тайна, че Боб Марли е бил пристрастен към футбола. До толкова, че кръщава първородният си син Ziggy - жаргонен термин, който означава движение на зиг-заг и дриблиране с топката. През месец юли 1977 година, след изследвания на рана на кракът му, в следствие от футбола, лекарите откриват тумор. Предлагат му да ампутират един от палците на каката му, но той отказва, защото "Растафай не позволява ампутациите. И аз не позволявам хората да бъдат разглобявани".

На 23 септември 1980 година Боб Марли изнася последния си концерт в Пенсилвания, а сутринта на 11 май 1981 г., той умира в болница в Маями от последна фаза на рак, който е засегнал почти цялото му тяло (от мозъка, през белите дробове, та чак до стомаха).

Едно от най-важните доказателства, че след смъртта си Боб Марли се превръща в икона е издаденият през 1984 г. (3 години след смъртта му) сборен албум под името  Bob Marley and The Wailers - "Legend". Това е най-продаваният реге албум в цял свят, като само в Америка е ставал 10 пъти платинен - т.е. продаден е в над 10 милиона копия. До голяма степен този албум (и всички останали, излизали на пазара) вкара името на Боб Марли и в списъка на Форбс за изпълнителите, спечелили най-много пари от продажби след смъртта си


Bon Scott   

Музикантите, които смъртта превърна в икони!

 
За мнозина от твърдите фенове на AC/DC, със смъртта на Бон Скот приключват и златните години на бандата. Бон Скот наистина е бил "лошо момче" в буквалния смисъл на думата. На 17 е задържан за "дребно криминално престъпление", малко по-късно отново има неприятности от подобен характер, но този път за наркотици (заради което престоява известно време и в поправителен дом) и така - до последно.
 
Малко преди да се присъедини към AC/DC, Бон Скот е свирил с доста банди. След една тежка катастрофа с мотор, Бон остава в кома дълго време (няколко месеца), но след като се връща в съзнание разбира, че вече не е добре приет в старата си банда. Не е лошо да се знае, че той е свирил на няколко инструмента - пиано, барабани, акордеон и дори гайда.

През 1974 година той се присъединява към AC/DC. След издадени два студийни албум и успеха на бандата в Америка - всичко приключва по изключително кофти начин. В малките часове на 19 февруари 1980, само на 33 години, Бон Скот е намерен мъртъв. Причината за смъртта, отбелязана в смъртния му акт, е остро алкохолно натравяне и нещастен случай.

Смъртта му след време ще влезе и в класациите за най-нелепите смърти в историята, защото той се задушава в следствие на повръщане, докато лежи по гръб в напълно безпомощно състояние - резултат от безпаметно напиване.

Доказателството ни, че Бон Скот се превръща в легенда след смъртта си е факта, че само преди 2 години Австралия го обяви за "най-ценната културна икона" на страната.

Elvis Presley  

Музикантите, които смъртта превърна в икони!

 
Краля на рока е жив! В това спор няма. Няма спор и за това, че колкото и да се пише и говори за него - все ще е малко. Повече от 30 години след смъртта му, слуховете за него не стихват. Няма смисъл да говорим за това, че той се явява и като лицето на американския шоубизнес. За качествата му като музикант, актьор и певец също е безсмислено да се говори. Има три любопитни факта, които сметнахме, че е добре да припомним. Първият е, че Елвис става първият певец, поканен в Белия Дом за сладка раздумка с американски президент (в случая - Ричард Никсън).
 
Вторият е, че на 27.08.1965 год. The Beatles са му на гости и там за първи път виждат цветен телевизор, което ги изумява. Третия е, че на 22.11.1976 г. Джери Лий Луис (Jerry Lee Lewis) паркира автомобила си пред имението на Краля и стои почти цялата нощ въоръжен и в очакване да се види с Елвис, за да може "на улицата" да се разберат кой от двамата е истинският Крал на Rock&Roll-a.  Елвис, естествено не излиза, а Джери Лий Луис е прибран от полицията.

Малко по-малко от година след тази случка, на 16.08.1977 год., Елвис е намерен мъртъв на пода в личната си тоалетна в имението Грейсланд. Той е открит от неговата годеница по това време - Ginger Alden (актриса и манекен), която разбира за случилото се часове, след като е починал. По-късно става ясно, че Елвис е паднал на пода и влачейки се, се е опитал да излезе, но не е успял. Официалният час на смъртта е 3:30 през нощта, а официалната причина, обявена след тричасова аутопсия е "сърдечна аритмия". Тази диагноза поставя много въпросителни за начина, по който е починал Елвис. 

Доказателството, че Елвис се превръща в икона след смъртта си са многобройните конкурси за негови двойници, които се правят всяка година, и 20-те издадени албума след смъртта му.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase