Снимка: архив Reuters

115 мигранти с бежански статут са се връщали в родните си страни за почивка, срещи с роднини или бизнес от началото на годината. Това съобщи държавният секретар за миграцията на Белгия Тео Франкен.

Броят им е нарастнал спрямо предходната година, като те са станали и по-изобретателни, избирайки летища в съседните държави, за да не бъдат заловени от властите.

Става дума основно за сирийски и афганистански граждани, които са получили хуманитарна закрила в Белгия заради военните действия в родните им държави.

"Ние даваме международна закрила на хора, които не могат да се върнат в родните си държави. Това им дава право на някои придобивки, но също води до някои условия", коментира Франкен пред местното "Радио 1".

"Ако се връщат доброволно за ваканция, значи те повече не се опасяват, че ще бъдат преследвани", добавя министърът.

Всички те рискуват бежанският им статут в Белгия да бъде отнет.

Делата им ще бъдат отворени, за да се прецени отново дали те се нуждаят от закрила в ЕС, съобщи Франкен.

Увеличените гранични проверки и подобряването обмена на информация между европейските държави, са причина повече хора да бъдат залавяни на летищата, преди да вземат самолетите за вкъщи. Подобрената координация в ЕС позволява на властите по-бързо да бъдат информирани, ако някой с бежански документи бъде установен да напуска ЕС от друга европейска държава.

Междувременно, Испания поиска извънредна помощ от ЕС за справяне с увеличения брой мигранти, пристигащи от Африка, след като трафикантите се пренасочиха от маршрута от Либия към Италия от Мароко и Тунис към Испания.

От пролетта Западносредиземноморския път стана най-използваният за трафик на хора това лято. За разлика от коридора от Либия, където се използваха гумени лодки, трафикантите товарят хората в Мароко на корабчета, което увеличава шансовете им за успешен преход през морето и позволява повече хора да бъдат превозвани едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase