Снимка: архив, Reuters

Надеждите за подобряване на отношенията между Русия и САЩ се разсеяха окончателно, пише в. "Ведомости" в редакционен коментар. Двете страни според вестника стигат "ново ниво в санкционната война, което с оглед разликата в икономическия им потенциал може да причини на Русия по-големи загуби, отколкото на САЩ".

От 1 август посолството на САЩ в Москва губи правото да използва ред сгради в столицата, а до 1 септември американците трябва и да намалят своя дипломатически персонал. Руската федерация обясни, че взема ответни мерки, след като миналата седмица Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея.

Руският отговор оставя възможност за връщане към отношения на предишното равнище, твърди политологът Владимир Фролов. Москва не обяви никого за персона нон грата и нищо не пречи американците да се върнат при нормализиране на връзките. Съкращенията на персонала ще затруднят американските мисии, но ще пострадат и хората в Русия - ще се забави издаването на визи за САЩ.

Търговско-икономическите връзки между Русия и САЩ не са дотам развити, че ответното ужилване да е болезнено; "затова пък, уж в отговор на "външния враг", Русия се научи да се наказва сама - от забраната чужденци да осиновяват руски сираци до забраната за руското население да яде турски домати", коментира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Пожелали да останат анонимни представители на американския Държавния департамент бяха предупредили, че ще приемат мерките на Москва не като ответни след експулсирането на руски дипломати и запор на дипломатически имоти в САЩ миналия декември, а като самостоятелно действие. Затова са неизбежни нови ответни стъпки на САЩ - така двете страни започват истинска санкционно-дипломатическа война, отбелязва аналитикът Фьодор Лукянов.

Русия уведоми Вашингтон, че общият брой на служителите в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде съкратен до 455 души - колкото според Москва са общо оставащите руски дипломати в САЩ.

Изданията цитират президента на Русия Владимир Путин, съобщил вчера в телевизионно интервю, че САЩ ще трябва да намалят своя дипломатически и технически персонал в Русия със 755 души. "Това е чувствително", посочил държавният глава.

Според Путин ситуацията няма да се подобри скоро, подчертава официозът "Росийская газета".

Общо взето, мисиите на САЩ ще се справят с работата и в намален състав, но ако не се отвличат от задълженията си, като подхранват опозицията и прозападните НПО в Русия и като шпионират, пише "Взгляд".

Ако Москва наистина експулсира неколкостотин дипломати, това е акция, безпрецедентна по мащаб - подобни масови експулсирания нямаше и през Студената война, изтъква пред "Ведомости" наблюдателят Василий Кашин. Това по думите му означава, че Москва вече не се надява да подобри отношенията си с администрацията на Доналд Тръмп в САЩ.

Според експерта Андрей Колесников, цитиран в "РБК", Кремъл е изгубил вяра, че Тръмп ще надвие вътрешната система от спънки и ще стане самостоятелен президент, независим от демократическата система в САЩ.
Това е първият симптом, че Русия се кани сериозно да си развали отношенията вече и с "тръмповата Америка". Мерките на руското външно министерство наистина са недостатъчно силен отговор на действията, предприети от Конгреса на САЩ, но с тях Москва може би започва поредица по-сериозни стъпки, прогнозира Колесников.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase