Снимка: Reuters

Над обгорените останки на "Гренфел тауър" в Западен Лондон все още се издигаше дим, а жители и общностни лидери вчера искаха да знаят как такъв жесток пожар е могъл да обхване многоетажната жилищна сграда с такава скорост, че да убие най-малко 12 човека (. ред.: вече 17 по последни данни).

Гневът беше особено силен, тъй като активисти бяха предупредили преди само седем месеца, че процедурите за пожарна безопасност са толкова небрежни, че единствено катастрофален пожар би довел до необходимата проверка, за да се направи сградата безопасна, пише Асошиейтед прес.

Какво се случи?

Служителите на пожарната и полицията не уточняват какво се е объркало, но множество видеокадри показват как пламъците се разпространяват нагоре по фасадата на сградата с удивителна бързина.

"Никога не съм виждал такъв пожар в живота си", каза бившият заместник-началник на пожарната безопасност на военновъздушните бази на САЩ във Великобритания Джо Руейн. "Никога не съм виждал подобно нещо в жилищен блок."

24-етажният общински жилищен комплекс е собственост на местните власти в квартал Кенсингтън и Челси и беше завършен през 70-те години на 20-и век. Стопанисва се от Организацията за управление на общинските жилища в Кенсингтън и Челси (ОУОЖКЧ), която похарчи 10 милиона британски лири (12,8 милиона долара) за обновяване на сградата през последните две години.

Проектът за освежаване включваше поставяне на външна изолация, прозорци с двоен стъклопакет и обща отоплителна система. Следователите трябва да проучат какви материали са били използвани в проекта и кой е одобрил използването им, каза Руейн.

Той обаче заяви, че скоростта, с която се е разпространил пожарът, предполага, че се е провалила повече от една от защитите за пожарна безопасност. "Не е само едно нещо", каза Руейн. "Много неща са."

Каква е била пожарната процедура в сградата?

Някои жители намекнаха, че за злополуката трябва да се обвинява политиката за стопанисване на "Гренфел тауър".

В бюлетин, разпространен от организацията, стопанисваща сградата, се казваше на наемателите да се придържат към политиката "стой на място" и да остават в своите апартаменти по време на пожар, освен ако огънят не е вътре в апартамента им или в техния коридор, или докато длъжностни лица не им кажат да се евакуират.

Тази политика е възприета, "защото Гренфел е проектирана съгласно строги стандарти за пожарна безопасност", се казваше в бюлетина от 2014 г. за обновителния проект. Според него новите входни врати на всички апартаменти могат да издържат на пожар до 30 минути, "което дава достатъчно време за пристигане на пожарната".

Тази политика, често следвана в многоетажните хотели, може да бъде ефективна при по-малки пожари. В този случай обаче огънят, изглежда, се е разпространил нагоре по фасадата на кулата толкова бързо, че е преодолял защитните системи като огнеупорните врати. Хората, които първоначално са останали на място, може би са щели да не успеят да избягат по-късно, защото коридорите и пожарните изходи са били пълни с гъст дим и пламъци.

Лондонската пожарна каза, че екипите са пристигнали на мястото шест минути след първите съобщения за пожара, но не са могли да стигнат до хората на по-високите етажи, за да предотвратят смъртни случаи.

Кой трябва да бъде обвиняван?

В ход са разследвания, които да установят какво се е объркало, но наематели казаха, че са били пренебрегвани многократни оплаквания. Оцелелият при пожара Едуард Дафарн каза, че ОУОЖКЧ, която стопанисва "Гренфел тауър", както и други сгради в района, е отговорна, защото е пренебрегвала множество предупреждения.

Годишните отчети на стопанисващата организация за годината, приключваща на 31 март 2016 г., показват, че компанията е споменавана по въпроси на пожарната безопасност в миналото.

След палеж през октомври 2015 г. в една от стопанисваните от нея сгради - 14-етажната "Адеър тауър", лондонската пожарна издаде предупреждение за поставяне на устройства за автоматично затваряне на входните врати на всички 78 апартамента и за подобряване на пожарната безопасност на аварийните стълбища, заяви в доклада организацията.

Пожарната издаде подобно предупреждение за още една стопанисвана от ОУОЖКЧ сграда - "Хейзълуд тауър". Предвидено беше подобренията да бъдат завършени до 2016 г., се казваше в доклада.

Злополуката в "Гренфел тауър" е неудобно сходна с бързо разпространил се пожар в друг общински жилищен проект в района на Лондон - "Лаканал хаус", при която преди осем години загинаха шестима души, включително три деца. При този пожар през юли 2009 г. 14-етажната сграда бързо беше обхваната от дим и пламъци. Следствието установи, че поредица от пропуски са съдействали за загубата на човешки живот, и направи редица препоръки, които да помогнат за предотвратяване на бъдещи злополуки.

Следователите, разследващи пожара в "Гренфел тауър", ще трябва да проучат кои от тези препоръки са били изпълнени в сградата и кои - не, каза бившият пожарникар Джим Фицпатрик, който сега е депутат в Камарата на общините.

"Това ще бъдат въпроси за учените и инженерите . . . които трябва да установят как точно е започнал пожарът, защо се е разпространил толкова бързо и какво е можело да бъде направено за предотвратяването му", заяви Фицпатрик пред "Скай нюз".

Местната обществена организация "Гренфел екшън груп" предупреждаваше за опасността от пожар в сградата от 2013 г. В поредица от блогови публикации групата изразяваше тревога във връзка с проверката и поддръжката на противопожарното оборудване и блокирания авариен достъп до обекта.

"Всичките ни предупреждения попаднаха на глухи уши, а ние предсказвахме, че подобна катастрофа е неизбежна и е само въпрос на време", каза групата в блогова публикация вчера.

ОУОЖКЧ каза, че си сътрудничи със следователите и че е наясно с оплакванията на наемателите. "Ние винаги се отнасяме сериозно към всички тревоги и това ще бъде част от предстоящите ни разследвания", каза тя в изявление.

Съветът на Кенсингтън и Челси обеща пълно разследване на вчерашната трагедия и публична отчетност. Британското правителство също така разпореди проверки на високите блокове, в които са били извършени или се извършват подобни обновления като тези в "Гренфел тауър". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase