Снимка: Reuters

Миналата седмица започна с атентат, отнел живота на 13 души и ранил още десетки в метрото на Санкт Петербург и приключи в деня на Палмова неделя с два атентата срещу коптски християнски църкви в Египет, при който бяха убити над 40 души, много от тях - деца.

Това стана докато Швеция се опитваше да възприеме смъртта на трима възрастни и едно дете, убити при нападение с камион в център на Стокхолм в петък. Същият ден лондонската полиция съобщи, че след атентата в Уестминстър миналия месец е починал пети човек, пише в редакционна статия британският в. "Гардиън".

Такова струпване на събития тревожи, но не е показател непременно за повсеместно нараснал риск. Много неща около извършените нападения остават неясни въпреки арестите или идентифицирането на извършителите, пише БТА.

Още по темата

Каквото и да мисли президентът на САЩ, подобни заплахи не могат да бъдат спрени със забрана за достъп (нападателят от Уестминстър беше британец), нито с бомбардировки. Да оставим настрана за миг тревогите, че цивилните жертви при ударите на оглавената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", които се увеличиха при управлението на Тръмп, ще обърнат настроенията в Ирак и Сирия и ще допринесат за радикализацията.

Анализатори предупредиха, че изтласкването на ИД от Мосул, а по-късно от Ракка, вероятно ще доведе в краткосрочен план до нарастване на броя на атаките на други места, главно в ислямския свят. Продължителните конфликти в нестабилни страни с дълга история на ислямистки екстремизъм като Йемен, Либия и Афганистан, ще бъдат допълнително нагнетени.

Тази година по света бяха извършени стотици терористични атаки. Много от тях получиха далеч по-малко внимание от атентатите от тази седмица, дори когато при тях имаше много повече жертви (през февруари при атентат в Пакистан загинаха 88 души). Атентати обаче ще има и занапред, отбелязва вестникът.

Няма просто решение за избягване на тези заплахи, няма и гаранции, че те могат да се предотвратят. Част от предизвикателството е да не се поддаваме на лесни изводи за това кой отправя заплахата и какви са връзките му с други, склонни да направят същото. Необмислените, тромавите и бюрократични действия на службите за сигурност ще са от ключово значение. Лондонският нападател е бил идентифициран като потенциален екстремист, арестуваният в Стокхолм е бил известен на властите, предупреждава "Гардиън". Наред със стратегиите за разкриване и справяне с радикализма е важно още нещо: да се вдъхне увереност на общностите, че могат да устояват на атаки. Както каза кметът на Лондон Садик Хан, десетилетията на тероризъм не са направили лондончани безразлични, а устойчиви.

Сред толкова мрачни новини тази седмица едно събитие остана почти незабелязано - баската сепаратистка групировка ЕТА обяви, че се разоръжава напълно след половинвековно насилие. Дали ще изпълни дадената дума, ще видим, но има опасения, че група твърдолинейни членове може да създадат нова организация.

Основната поука, която можем да извлечем обаче е, че заплахите, пред които сме изправени, отминават така, както ни връхлитат. Обществата са по-устойчиви от онези, които се опитват да ги разделят и унищожат. Терористите се стремят не само да внушат страх, а да наложат усещане за парализираност и отчаяние. Ние обаче не трябва и няма да се поддадем, заключава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase