Общ преглед
Сериозна част от свободното ни време е посветено на домашния любимец и стопаните на животинки знаят това. За какво да сте подготвени, ако искате да си вземате куче у дома - "Без будилник" е насреща!

Собствениците на кучета са сред най-ранобудните хора. Оказва се, че това лично впечатление от простото ходене по улиците далеч не е измамно.

Още по темата
Вземете ли си куче, трябва да сте малко по-търпеливи и да имате доста повече свободно време, отколкото ако гледате котка например, обяснява ветеринарят д-р Надежда Цурева. С нея вече ви запознахме, когато отделихме време на грижите за котето.

Кучетата имат нужда от повече внимание и от разходки – поне по половин-един час сутрин и вечер.

У нас за съжаление има много бездомни животни, които търсят своя дом и ще бъдат верни приятелчета на стопаните си. Тъй като приятелите малко или много ни намират, е прекрасно вземането на куче от улицата, казва д-р Цурева.

Но ако със сигурност искате породисто животно, най-добре проучете лицензираните развъдници за кучета, съветва специалистът. Така ще сте сигурни, че наистина получавате породата, за която плащате и че са положени усилия да се избегнат най-честите генетични проблеми, които се предават в потомството на определени породи.

Във всички случаи обаче докато животните са малки и все още не са минали първите три ваксини, след които могат да излизат навън, вършат физиологичните си нужди вкъщи.

За повечето стопани това е голям проблем, защото не винаги това се случва на местата, на които желаем. Въпрос на време, дресировка и индивидуален подход е това да се промени, уверява д-р Цурева.

Ако ви е трудно с обучението, има специалисти, които дават съвети на стопаните как да реагират в определени ситуации. И при кучетата е доказано, че позитивните стимули вършат повече работа в това отношение.

Трябва да знаете също, че малките животни правят и много бели.

"Невинаги играчката, която им е дадена, е тази, която харесват. Понякога това е любимият ни чифт обувки или крак на новата маса, която сме си взели, може да са тапетите в коридора... Хората, които решават да си вземат бебе куче, трябва да са подотвени да направят малко компромиси относно обзавеждането“, обяснява специалистът.

Винаги обаче имате избор да си вземете голямо куче, което е ваксинирано и може да излиза, при което щетите вкъщи ще са по-малко. Кучетата трябва да се обезпаразитяват по-често, тъй като имат контакт с околната среда.
 
Ветеринарят препоръчва през лятото това да става всеки месец, а през зимата може и на два месеца. Обезпаразитяванията са външни - против бълхи и кърлежи, вътрешни - против глисти и тении и задължителната профилактика за дирофилариоза.

Доскоро е смятано за екзотично заболяване за страната ни, но в последните години много кучета се оказват засегнати от него. Паразитът засяга сърцето и е бавен убиец, защото дълго време заболяването може да протича безсимптомно.

Профилактиката е лесна и се прави веднъж месечно в периода, когато има комари, които улесняват разпространението му. Отделните породи имат и специфични заболявания, за които също е добре да се информирате при специалист.

За храненето на животното специалистите препоръчват да се доверите на готовите хранителни диети от висок клас, тъй като в тях няма оцветители или ниско съдържание на соли.

Препоръчва се кастрация при животните, които няма да бъдат развъждани, включително за да се избегнат различни заболявания. Трябва да знаете, че т.нар "междублоково" развъждане може да не е добър избор, защото не е ясно дали двете кучета са съпоставими и биха създали достатъчно здраво потомство. Малките пък изискват отговорно отношение и намиране на подходящ дом, където да се грижат добре за тях.

Най-важно при отглеждането все пак е вниманието към вашия домашен любимец. Когато кучетата дълго време са сами или не им се осигуряват достатъчно разходки, се чувстват самотни и по-често правят бели. Затова внимателно преценете имате ли нужното свободно време за разходка и игра, от които животинчето се нуждае.
 
"Кучетата обичат да излизат навън, обичат разнообразието. Искат да излизат дори когато вали сняг или е тотална киша. То не разбира, че вие искате да спите или да си изпиете кафето и има нужда от тази разходка. Кучето е за хора, които не ги мързи да стават рано", обяснява д-р Цурева.

Факт е, че по-дребните породи животни нямат нужда от чак толкова дълги разходки. Има обаче породи, в които тичането е заложено и някои стопани ги предпочитат именно заради това, че могат да изминават километри заедно.

Не е трудно да съобразите начина си на живот с характеристиките на кучето, което ще вземете. А за добрите грижи то ще ви се отплати с вярност, обич и много добро настроение!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар