Снимка: Reuters, архив

Краят на годината не е особено приятен за президента на Русия. Парите на сънародниците му имат далеч по-малка стойност в сравнение с началото на годината. Като се има предвид, че 15% от населението живее под прага на бедността, средната класа е около 20 на сто, а мнозинството от останалите е някъде по средата, неслучайно в последно време се връщат спомените от жестоката бедност в Русия от средата на 90-те.

Както отбелязва сп. “Нюзуик”, бяха взети извънредни мерки за спиране на свободното падане, но ситуацията продължава да е кризисна, особено що се отнася до прекалената зависимост на руската икономика от цената на петрола и липсата на стратегически инвестиции.

Властта в Кремъл е изправена пред трудни решения. Разумни икомически реформи ще доведат до още по-тежки времена за хората, поне за няколко години. Подобни кардинални реформи ще трябва да са съпроводени и с политически маневри, които ще подкопаят сериозно имиджа на Путин като един от най-властните и неотстъпващи мъже в света.

Говори се за връщане в управлението на Алексей Кудрин – близък до Запада бивш финансов министър. Кудрин се оттегли преди време, защото вярваше, че Москва отделя прекалено много пари за армията и недостатъчно за пенсии. С други думи ексминистърът е застанал срещу Путин и връщането му сега може да се изтълкува като отстъпване от страна на президента.

На Запад, икономическата катастрофа в Русия стряска доста хора, но и е посрещана с удовлетворение от други, предвид събитията в Украйна. Но руската криза се отразява най-вече на обикновените хора, а не на тези, които взимат решенията за намеса в съседна страна. Според “Нюзуик” наложените санкции просто не успяват да засегнат достатъчно силно руския елит.

Всъщност, макар и Владимир Путин да продължава да се радва на огромна популярност, обкръжението му въобще не е толкова долюбвано. В тази връзка санкции с конкретни цели от елита на политически функционери и олигарси биха се приели със задоволство от руското население. Но по-широки мерки срещу цялата икономика неизбежно ще доведат до остри реакции на хората срещу Запада.

Редица анализатори се питат дали увеличаването на натиска върху Путин е желан ефект. Ако силната фигура в Русия се оттегли, има ли гаранции, че страната ще е по-стабилна, по-готова за преговори и компроси по спорни въпроси? Истината е, че никой не знае и затова може да се заложи на “с него зле, но без него още по-зле”.

Санкциите срещу Русия може да са огромна грешка и да доведат до катастрофални резултати. Може и да се окажат повратна точка за по-добри взаимоотношения. Свалянето на Путин от власт може да е нова ера за Русия, но дали няма да се стигне до нестабилност каквато виждаме в Либия, Ирак, Египет.

При липсата на ясни доказателства, най-логичният подход би следвало да бъде да се изолират мерките, които не дават резултат в продължение на дълъг период от време. За “Нюзуик” категоричен провал са претърпели опитите в последните 20 години за приобщаване на Русия към международната общност без да има наказания, ако Москва не се придържа към установените стандарти за членство.

Има ясни послания, които биха помогнали: ако нарушиш правилата на общността, ще има последствия. И конкретно – ако продължаваш да се намесваш във вътрешните работи на Украйна, санкциите ще останат в сила. А ако решиш да потърсиш подновяване на добрите отношения със Запада, той трябва да ти помогне и да бъде твой приятел, не враг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase