Снимка: архив, Булфото

Флейтистът Кристиян Коев бе в първите редици на февруарските протести срещу първото правителство на Бойко Борисов миналата година. След това се заговори, че ще е водач на листа на ДПС за парламентарните избори, но в последния момент беше оттеглен, но стана част от медийния екип на движението на Лютви Местан.

В последните дни името му нашумя, след като Областната управа в София прекрати гражданския му договор, а Коев отвърна, че това е политическа чистка.

- Г-н Коев, обявихте, че сте жертва на политическа чистка, след като областният управител на София прекрати консултантския ви договор. Оттам обаче отрекоха това. Обясниха, че сте много зает с музикалния си бизнес и ще търсят по-сериозен титуляр.

- Искам първо да уточня, че не става дума за уволнение, а за едностранно прекратяване на консултантския ми договор. А иначе, когато става дума за „много зает“, трябва да се има предвид, че консултантът не пише проекти в осемчасов работен ден. Той е този, който намира начина, по който да се стигне до писане на проект – сиреч до външни партньори.

С моите връзки, с моите възможности, аз докарах външни партньори. Ние в Областната управа бяхме като Външно министерство. Аз се борих, за да променя нещата така, че областната администрация да може да кандидатства по европейски проекти. Тя досега не можеше като второстепенен разпоредител.

- Добре де, защо ви махат тогава?

- Е нали не е чистка? До преди три дни бяха направени последните осем уволнения на всеки, който е декларирал своята съпричастност към ДПС. За три месеца мога да ви дам списък с 96 човека – на средно и високо ниво. На ниско ниво сигурно ще станат около 200. Става дума за цяла България. Това ако не е метла и чистка...

- А в Областната управа има ли други освен вас?

- Не, там съм единствен. По една проста причина , че аз съм, така стана, като емблема. Защото преди изборите бях водач на листа на ДПС, коeто след това не се реализира. Няма по-голям актив да се уволни точно това лице – за пред който и да било. Иначе в списъците с уволнените има и точно кой е назначен на техните места – ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ...

- Но това реално е станало преди кабинета на ГЕРБ да дойде на власт, по времето на Близнашки.

- Пълна чисткаq преди да дойдат на власт ГЕРБ. За Реформаторите имам едно такова уточнение – когато под маската на Реформатори започват да стават деформации, то се раждат уродливи неща със странен блясък в очите. Мисля, че точно го казах, по-нататък няма да продължавам. Чистката беше преди това, за да може на чисто да дойде една безпринципна коалиция, която да няма проблеми.

- Ще обжалвате ли прекратяването на договора ви?

- Не. На мен животът ми не зависи от един консултантски договор. Аз съм имал консултантски договори и в Италия...То е грозно. Човек трябва да гледа 6 метра отгоре на такива грозни неща. Просто е отвратително.

- А какъв сте сега в ДПС? Някъде пише, че сте говорител, другаде - медиен експерт.

- Съчетавам различни неща, които мога да направя с оглед на времето, което имам. Аз реално влязох в тази си роля, докато ми свършат ангажиментите за концерти, поети една година предварително. Да могат да приключат, за да мога вече активно да се включа в политическия живот.

- Влизате в политиката?

- При всички положения ще се включа. Но когато изчистя моята си къщичка – ангажиментите си не мога да ги отменя.

- Кога планирате да стане това?

- Трябват ми още седем месеца. Няма да сключвам повече други договори.

- Значи се отказвате от музиката и ставате политик?

- Поне за известно време, ако мога да помогна с нещо... Ако мога.

- Като какъв ще се включите?

- Ще реши ДПС.

- Но бихте се кандидатирали за кмет, за депутат...

- Ако мога да се чувствам полезен. Защото аз искам нормални промени в България. Не съм се върнал в България, за да гледам съседа си как гледа лошо, защото има проблеми. Аз съм се върнал, защото искам да живея в нормална европейска държава. И ако много хора, по-млади, които наистина имат желание нещо да направят, не се включат, наникъде няма да отидем. Единственият начин е влизане и активно участие в политиката с прокарване на идеи. Независимо вдясно или вляво. Единственият начин е със съществуващи партии. Аз примерно съм припознал ДПС по ред причини – интелигентност, изпълнение на ангажименти и т.н. - каквото съм видял.

- Вие какви идеи бихте прокарали?

- Ами те са хиляди. Първото нещо е – имаме голям проблем с културата. Ние унищожаваме културата и образованието. Трябват ни поне 20 години да ги оправим, ако сега започнем. Не може да има немислещи същества в България по причина, че това е удобно на политици.

- Значи бихте търсили политическа реализация в сферата на културата?

- Това ми е най-близкото, въпреки че разбирам и от земеделие, защото и с това се занимавам, инвестирам пари и в него.

- Флейта и земеделие как се съвместяват?

- От флейтата инвестираш в други дейности. Аз съм инвестирал в 120 дка лавандулови насаждения и правя масло. В строителство също. Строя си къща, а в същото време ще имам инвестиция на бул. „Цариградско шосе“, където имам моя земя. Ще строя една малка бизнес сграда. Това във времето.

- Музиката също е бизнес.

- Да, оттам взимаш парите и ги влагаш в нещо друго. Разбирам от много неща по една проста причина – животът така ме е докарал. Както европейските проекти ги разбирам по простата причина, че съм направил може би най-големите европейски и италиански проекти – като фестивала в Тиволи, като Римска филхармония. Някой да дойде и да каже – аз направих по-големи проекти.

- Харесвате ли Вежди Рашидов? Сега има подписка срещу него на изявени творци.

- Ако тя е срещу политиките на Вежди Рашидов, нямам нищо против. Но ако е заради това, че той се казва Вежди Рашидов и е етнически турчин, това е голям проблем за България.

- Разговаряме в парламента. Какво правите тук?

- В парламента в момента се занимавам с някои медийни неща. Помагам, съветвам. Ще идвам почти всеки ден, когато съм в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase