Снимка: Reuters

Тази седмица 9-годишно момиче застреля инструктора си по стрелба, без да иска, картечен пистолет Узи. Не всички американци израстват с оръжие и стреляйки, но тези, които имат оръжия, започват от много малки, отбелязва БиБиСи.

Дан Баум започва да стреля още на 5-годишна възраст. Той е автор на книга, посветена на опасната и разрастваща се култура за обучение на деца в Америка да стрелят от малки. Баум вярва, че стрелбата може да научи децата на ценни уроци по уважение и дисциплина.

„Това, което казваш на детето, е: това е изключително опасно устройство, аз ти го давам в ръцете и ти вярвам, че можеш да го използваш правилно“, обяснява Баум.

Според данни от 2012 г. 31% от американските домакинства имат поне едно дете и един пистолет в дома. За много родители притежаването на оръжие в дома означава и обучаване на децата им от най-ранна възраст да стрелят с него.

Включването на децата в културата на оръжията е толкова вкоренено, че в някои райони денят, в който се открива ловният сезон, се обявява за неучебен.

Има фирма, която продава оръжия специално за деца. “Моята първа пушка“ има по-малка огнева мощ, отколкото версиите за възрастни и е проектирана да бъде държана от по-малки ръце.

Баум научил дъщеря си да стреля, когато е била на 10 години. „Децата са умни“, казва той. „Първо, те ще направят всичко възможно, за да намерят нещо, което се крие. И второ, те лесно могат да научат инструкциите за безопасност“, допълва Баум.

Дейвид Принс и жена му откриват стрелбището „Иигъл гън рейнж“ в Луисвил, Тексас, преди две години. Те приемат децата, колкото и малки да са, дори организират партита за рождени дни на стрелбището.

„Искахме да осигурим безопасна, семейна и приятелска среда, в която децата да могат да се научат как да стрелят с пистолети, защото те рано или късно ще имат вземане-даване с оръжията“, разказва Принс. „Оръжията са постоянно около тях – виждат ги във видеоигрите. Децата трябва да се научат, че те са опасни“, допълва той.

Принс показва на 5-6-годишни деца как да боряват с пистолети.

От правна гледна точка в САЩ няма ограничение на каква възраст трябва да са децата, за да могат да стрелят. Това е оставено на преценката на родителите. Принс казва, че децата могат да боравят с оръжието, с което се случи фаталният инцидент тази седмица, но само с необходимите предпазни мерки, като откатът на оръжието се сведе до минимума.

От своя страна Баум твърди, че не трябва да се дава оръжие Узи на дете. Той се надява, че инцидентът ще доведе до по-широка дискусия за оръжията в САЩ, но и се притеснява, че случаят ще бъде използван от антиоръжейните лобита в политиката.

„Жалкото е, че хората ще видят това клипче и ще направят генерален извод, а това е предубеждение“, подчертава той.

Междувременно Силвио Калаби, автор на друга книга за оръжията, казва, че дебатът за оръжията в САЩ е толкова поляризиран, че мненията винаги са в двете крайности. „Ако потърсите в интернет, ще откриете снимки на 5-годишни, които стрелят. Вярвам, че в една нормална ситуация е недопустимо да им се дават оръжия“, обяснява той. Въпреки това той посочва, че хората, възмутени от другите, даващи пушки на децата си, не разбират реалността, която ги заобикаля. „Те си представят, че домовете им на масите имат купи и вместо бонбони в тях има пистолети“, обяснява Калаби.

Според Калаби голямата част от хората, които имат оръжия, си ги държат под ключ. Той е научил децата си да стрелят, когато са били на 12 г. Научил ги е, защото просто това е част от американската традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase