Снимка: Reuters

Палестинците тържествуваха, след като получиха статут на държава-нечлен на ООН. Решението беше постигнато с огромно мнозинство и въодушеви водената от президента Абас политическа класа в палестинските автономии, в това число и яростния съперник „Хамас”.

Ходът на международната организация очаквано доведе до почти моментална реакция от Израел – премиерът Бенямин Нетаняху не беше казал последната си дума. И обяви, че страната му ще продължи със заселването на Западния бряг.

1,6 милиона палестинци, живеещи в Ивицата Газа вече са разделени на 40 километра от своите 2,4 милиона събратя на Западния бряг.

Проектът, който готвят Нетаняху и министрите от кабинета му ще стигне още по-далеч, пише сп. „Тайм”. Този проект ще разцепи на две самия Западен бряг – на северна и южна част. Според специалиста-географ Дани Сейдеман ефектът от подобен ход ще е създаване на последствия, които биха „убили” перспективата за две независими държави Израел и Палестина.

„Това не е ход за промяна на правилата на играта, това е ход за приключване на играта”, убеден е Сейдеман.

Неслучайно реакциите на твърдата позицията на Нетаняху по отношение на заселването бяха незабавни и осъдителни. Както у дома, така и по света.

Великобритания и Франция привикаха израелските посланици в страните си, за да изразят официален протест срещу плана. Лондон и Париж дори планират безпрецедентната постъпка да отзоват своите посланици от Тел Авив.  Дори основният съюзник на Израел – Съединените щати, се обяви против намеренията на Нетаняху, въпреки че по време на гласуването в ООН за статута на Палестина Вашингтон изрази твърдата си позиция в подкрепа на Израел.

В Израел и десни, и леви се чудят защо след вота в ООН (138 срещу 9 гласа в полза на искането на Палестина), правителството предприема политика, която ще засили международната изолация на Тел Авив. 

Вестник „Маарив” определя поведението на премиера като „лесно предсказуемо” и същевременно като „шамар в лицето на Израел”. Изданието изтъква, че вместо да благодари на Съединените щати за невероятната подкрепа по време на гласуването в Ню Йорк, Нетаняху е взел силно противоречивото решение за заселване на Западния бряг.

В-к „Йедиот Ахронот” пък цитира Рам Емануел – бившият шеф на администрацията на президента Барак Обама, който на среща с израелската общност във Вашингтон коментирал поведението на израелския политически елит по следния начин: „Вие, израелците, сте неблагодарни. Освен това постоянно се прецаквате сами”.

Въпреки всички предупреждения израелският премиер поне към момента изглежда непреклонен.

В същото време обаче палестинците получиха мощен тласък. Да, решението на ООН не променя кой знае какво, но те вече имат самочувствието, че се извоювали изключително важна победа. „Сега вече сме държава! Светът, историята и Бог са с нас. Бъдещето е наше”, заяви Абас при завръщането си от Ню Йорк.

Изглежда силно емоционалното му мнение се споделя не само от сподвижниците му, но дори и от съперниците от „Хамас”. Вече дори се говори за примирие и обединение сред враждуващите политически фракции.

Махмуд Абас е наясно, че военната и финансова мощ на Израел е непосилна за Палестина. И затова залага на политиката, на международната дипломация. Към момента това се оказва единственият му коз за засилване на процеса по признаване на независима, пълноправна държава на палестинците в границите от 1967-ма година (преди израелската окупация).

Подходът на палестинския президент печели симпатиите на международната общност, защото алтернативата при липса на мирен изход от близкоизточната криза е пред очите на света десетилетия наред. Последният пример беше конфликтът в Газа, когато нахлуване на израелската армия висеше на косъм след ракетния обстрел от страна на палестински екстремисти по израелската територия.

Така упорството на Нетаняху и отчетливото му желание „да си го върне” за вота в ООН могат съвсем спокойно да се обърнат срещу него и каузата му...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase