Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Снимка: архив, Reuters

Откакто в края на юни премиерът Дейвид Камерън заговори за вероятен референдум за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, съмненията за оставането на Великобритания в съюза се засилват прогресивно.

Анализите в тази посока варират между двете крайности. За някои експерти за доброто на ЕС е Островът да остане част от Обединена Европа. За други напускането е неизбежно, а за трети – позитивно развитие.

В последното издание на германското списание за международни отношения „Internationale Politik” например пише, че по-близката интеграция, необходима за изход от кризата в Еврозоната, може да принуди Великобритания да напусне ЕС.

Според автора на материала германските политици и медии са разединени по въпроса колко важно е всъщност британското членство. Канцлерът Ангела Меркел е изправена пред сериозна дилема – да се бори за оставането на Лондон или да се съсредоточи върху разрешаването на кризата, където британското правителство не е особено отзивчиво (от големите сили само Великобритания не подкрепи новия бюджетен пакт на ЕС).

В „Internationale Politik” обаче отчитат, че британска абдикация би била фатална за бъдещето на блока и Меркел просто е принудена да прави сериозни отстъпки, но да избегне подобно развитие.

Същото мнение споделят от ежедневника „Die Welt”, където отчитат, че е в интерес на Германия да задържи Великобритания в Евросъюза на всяка цена. Особено що се отнася до търговските взаимоотношения и отбраната. „Защитата на ЕС без Великобритания би била като нож без острие”, констатират от „Die Welt”.

„Sueddeutsche Zeitung” обаче са малко по-хладни към „хладния” Лондон. Според вестника отцепване на Великобритания би било катастрофа за съюза, но Европа имала далеч по-големи проблеми за решаване от настроенията отвъд Ламанша.

Във Франция пък са убедени, че дните на Великобритания като част от ЕС са преброени. „Liberation” убеждава, че изходът е неизбежен. От изданието се аргументират със засилващата се криза в еврозоната и опасенията на Лондон, че паундът също ще бъде повлечен.

Според вестника референдум за членството на Великобритания е неизбежен, още повече, че лидерите на новата управляваща генерация консерватори са „фанатични еврофоби”.

За французите непрестанните откази за сътрудничество по въпроса за овладяване на икономическите затруднения от страна на Даунинг Стрийт говорят красноречиво, че на Острова не искат да са част от Обединена Европа.

Всъщност не са малко и тези, за които британско напускане може да е само от полза за Европейския съюз. Критиците на Лондон считат, че даването на заден ход от Обединеното кралство по отношение на евроинтеграцията е основната причина за липсата на напредък в процеса на федерализиране на съюза.

Чуват се мнения, че късането на връзката Лондон-Брюксел е необходимото зло по пътя „към институционално и концептуално функционираща Европа”. Нагласата е ясна – щом не искате да сте с нас, Европа не се нуждае от вас.

Както пише седмичникът „Die Zeit”: „Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Ако позицията ще е на този, който постоянно казва „не”, Лондон ще се окаже излишен в този съюз”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase