Джихадистките групи играят все по-важна роля в Сирия. Снимка: Reuters

Воюващите в Сирия джихадистки групи, макар и малобройни, играят важна роля с мотивацията и техническите умения на бойците си, сочат източници от средите на бунтовниците, пише Мишел Муто от Франс прес.

Макар редиците им да са основно съставени от радикализирани сирийци, сред тях има все по-голям брой чуждестранни доброволци, някои от тях - опитни бойци, които често формират ударните отряди в щурмовете срещу силите на Дамаск.

"Тяхната голяма сила е в това, че не ги е страх да умрат", уверява в Алепо 35-годишният Джамал Аддин Ибрахим, командващ бригада на бунтовническата Свободна сирийска армия /ССА/. "Оня ден бяхме попаднали под обстрела на снайперист. Един муджахидин се втурна на открито до входа на сградата, влезе и го застреля. Никой от хората ми не може да направи това. А той се смее и вика: Аз съм тук, за да умра".

Дхихадистите са независими от ССА, действат в автономни групи, които се подчиняват само на командирите си. Понякога сътрудничат с бунтовниците, но организират и собствени операции.

"Добре си сътрудничим", добавя Джамал Ибрахим. "Като ми свършат патроните, те ми дават от техните. Но след като атаката свърши, всеки си отива в базата".

Навсякъде в контролираните от ССА зони джихадистите избягват всякакъв контакт с медиите и контролират комуникациите си чрез радикални интернет сайтове. Съставени от бивши участници в джихада срещу американците в Ирак или Афганистан, те подозират журналистите в шпиониране.

В една вила в Атме, до турската граница, виждам двайсетина от тях. Някои изглеждат като западняци, други са много черни. Те кръстосват на китайски мотори, с окачено на задната седалка черното знаме на "шахада" - символа на ислямската вяра: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пратеник".

Но те насочват срещу теб оръжията си при всеки опит за контакт, дори без камера или фотоапарат. Местен жител увери, че е помогнал за нелегалното влизане в Сирия на "десетки чуждестранни джихадисти".

В съседната голяма къща "Абу Саид", един от местните лидери на групата Ан Нусра е дошъл да получи пратка от десетина уоки-токита, от 120-те, подарени на бунтовниците от богат ливанец. На първия въпрос, зададен му от журналист, той се усмихва: "Не трябва да се говори за Ан Нусра. Може да е опасно. Дори за вас".

В публикуван в Лондон доклад мозъчният тръст Куилиам посочва, че "огромното мнозинство от бойците в тези мрежи са сирийци, а броят на чуждестранните бойци е между 1200 и 1500".

"Джихадистките групи играят все по-важна роля в Сирия", отбелязва докладът. "Веригите за доставки на оръжия и пари за тези групи, както и етнорелигиозната съставка на сирийското въстание със сигурност ще привлекат към тях многобройни бойци, някои от които - бивши членове на ССА, други - дошли от чужбина".

Обучени в Ирак или Афганистан, техните пиротехници донесоха на бунта незаменима техническа експертиза в направата на взривни устройства и коли бомби, които камикадзета управляват при атентати срещу официални сгради на режима.

Две джихадистки групи, включително Фронтът Ан Нусра, поеха отговорност за зрелищния атентат в сряда срещу сградата на Генералния щаб в Дамаск. Ан Нусра и групата "Таджамо Ансар ал Ислям" /Обединение на привържениците на исляма/ представиха подобни описания на операцията, която според тях е включвала камикадзе и четирима бойци.

Групи като Ан Нусра използват яростна антизападна реторика, заимствана от Ал Кайда и се кълнат, че ще се бият, докато халифатът се възцари в целия регион. Някои експерти подозират, че те са създадени или манипулирани от тайните служби на Дамаск.

Командващите ССА, макар да ценят войнствения им плам, омаловажават тяхната роля и значение, осъзнавайки негативния им имидж.

"Ако западните държави ни бяха подкрепяли от самото начало, те нямаше да са тук (...) Уверявам ви, че след победата те няма да създават никакви проблеми, иначе ще се заемем с тях", заяви пред АФП бунтовническият генерал Ахмад ал Фадж.

Точно това се случи неотдавна в Баб ал Хауа, един от граничните пунктове на границата с Турция. Той беше държан от джихадистка група, командвана от Абу Мохамед ал Абси, който беше издигнал над сградата черното знаме.

Бригадата "Ал Фарук" на ССА им заповяда да напуснат мястото. Те не се подчиниха. Няколко дни по-късно тялото на Абу Мохамед беше открито в един ров.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase